ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Διακοπές: Όσα πρέπει να ξέρετε για ένα ταξίδι με το κατοικίδιο σας

Τι θα πρέπει να προσέξετε!

Διακοπές: Όσα πρέπει να ξέρετε για ένα ταξίδι με το κατοικίδιο σας

Όταν φτάνει η ώρα για διακοπές, υπάρχει ένα μεγάλο δίλημμα: Πρέπει να πάρω το σκύλο μου μαζί ή θα τον ταλαιπωρήσω κατά τη μεταφορά;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι προτού ταξιδέψετε εντός ή εκτός Ελλάδας θα πρέπει να προγραμματίσετε πολύ καλά το ταξίδι σας για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Οι περισσότεροι κηδεμόνες λατρεύουν να εξερευνούν νέα μέρη μαζί με τα αγαπημένα τους σκυλάκια, όμως προτού το κάνουν έχουν πολλά να σκεφτούν και ακόμα περισσότερα να προετοιμάσουν.

Πρώτη στάση: Κτηνίατρος

Αρχικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν ο σκύλος σας είναι σε θέση να ταξιδέψει διότι τα μακρινά ταξίδια, με αεροπλάνο, πλοίο ή αυτοκίνητο, μπορεί να αποδειχτούν δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία για αυτόν.
Ο σκύλος πρέπει να φέρει μικροτσίπ στο όνομα του κηδεμόνα του και του Δήμου στον οποίο κατοικεί. Πρέπει να έχετε μαζί σας το ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας του και αποδεικτικό εμβολιασμού κατά της λύσσας, το οποίο πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον 21 ημέρες πριν το ταξίδι και όχι περισσότερο από ένα χρόνο.

Για προορισμούς εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχετε μαζί σας το ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάς, το οποίο εκδίδεται από κάθε εγκεκριμένο κτηνίατρο και ισχύει εφ’ όρου ζωής εφόσον ανανεώνεται κατάλληλα ο εμβολιασμός κατά της λύσσας.

Για ταξίδια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καλό είναι να ενημερωθείτε από την πρεσβεία της χώρας στην οποία θα ταξιδέψετε για τις προϋποθέσεις και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται καθώς ισχύουν διαφορετικοί κανονισμοί. Αν για παράδειγμα είναι μία χώρα υψηλού κινδύνου, τότε υπάρχουν αυστηρότερες απαιτήσεις και ίσως χρειαστεί να έχετε μαζί σας διαφορετικά έγγραφα ή να έχει κάνει ο σκύλος κάποια παραπάνω εμβόλια.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την εγκυρότητα των πιστοποιητικών υγείας καθώς ορισμένες χώρες απαιτούν την έκδοσή τους εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος πριν το ταξίδι.

Ενημερωθείτε αν το ξενοδοχείο είναι pet friendly

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, βεβαιωθείτε ότι στο ξενοδοχείο που θα μείνετε επιτρέπονται τα κατοικίδια. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεως και να ψάχνει για νέο ξενοδοχείο ενώ θα μπορούσε να εξερευνά νέα μέρη.

Ταξιδεύοντας αεροπορικώς

Πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το αεροπλάνο ως μέσο μετακίνησης, σημαντικό είναι να ερευνήσετε και να κατανοήσετε τις πολιτικές της εκάστοτε αεροπορικής εταιρείας σχετικά με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια με κατοικίδια. Στο αεροδρόμιο θα χρειαστεί να συμπληρώσετε και να υπογράψετε τη φόρμα Live Animal Acceptance Checklist, στην οποία αναγράφονται κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την πτήση σας, το κατοικίδιό σας και άλλους κανόνες που πρέπει να τηρούνται.

Ανάλογα την αεροπορική εταιρεία υπάρχουν διαφορετικοί κανονισμοί σχετικά με το βάρος του σκύλου που επιτρέπεται να μπει στην καμπίνα του αεροσκάφους μαζί με τον κηδεμόνα του. Συνήθως επιτρέπονται σκύλοι έως 8 κιλά και πάντα σε κλουβί μεταφοράς συγκεκριμένων διαστάσεων.

Τα υπόλοιπα σκυλιά ταξιδεύουν στο χώρο αποθήκευσης του αεροπλάνου μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο σκύλοι οδηγοί επιτρέπεται να είναι στην καμπίνα του αεροσκάφους μαζί σας ανεξαρτήτως μεγέθους και κιλών.

Ορισμένες φυλές σκύλων δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν σκύλοι που είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα και αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα καθώς ενδέχεται τα συγκεκριμένα προβλήματα να αυξηθούν σε καταστάσεις αυξημένου στρες.

Επίσης ο αριθμός των κατοικίδιων που μπορεί να μεταφέρετε ανά πτήση είναι διαφορετικός σε κάθε εταιρεία. Συνήθως μπορείτε να μεταφέρετε μόνο ένα κατοικίδιο μαζί σας ή αν έχετε δύο σκύλους που ανήκουν στην ίδια μικρόσωμη φυλή μέχρι ορισμένου βάρους, το οποίο είναι συνήθως 8 κιλά, μπορούν να ταξιδέψουν μαζί στο ίδιο κλουβί μεταφοράς.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία που θα ταξιδέψετε για να ενημερωθείτε λεπτομερώς για οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε και για να βεβαιωθείτε για τους κανόνες που ισχύουν.

Να θυμάστε ότι για να ταξιδέψει μαζί σας ο αγαπημένος σας σκύλος πρέπει να έχει γίνει ειδική κράτηση κατά την έκδοση του εισιτηρίου σας ή πρέπει να ενημερώσετε την αεροπορική εταιρεία μέσω των επίσημων ψηφιακών καναλιών της ή του τηλεφωνικού της κέντρου.

Κρατήσεις για κατοικίδια γίνονται αποδεκτές βάσει προτεραιότητας καθώς υπάρχει περιορισμός στον αριθμό που επιτρέπεται να ταξιδεύουν ανά πτήση.

Ταξιδεύοντας ακτοπλοϊκώς

Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε και να έχετε μαζί σας μια φόρμα μεταφοράς κατοικίδιων ζώων την οποία μπορείτε να βρείτε στο site της κάθε εταιρείας.

Για τους σκύλους άνω των 15 κιλών υπάρχουν ειδικά κλουβιά στον εξωτερικό χώρο του πλοίου που μπορούν να μείνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και εσείς να είστε συνέχεια μαζί τους. Εάν ο σκύλος σας είναι μικρόσωμος, μπορείτε να έχετε το δικό σας κλουβί μεταφοράς. Εάν ο σκύλος σας κυκλοφορεί εκτός κλουβιού, πρέπει να είναι με λουρί και να φοράει φίμωτρο.

Τα τελευταία χρόνια ορισμένες εταιρείες διαθέτουν pet friendly καμπίνες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Σε κάθε περίπτωση, πριν ταξιδέψετε με πλοίο, καλό είναι να επικοινωνήσετε με την εκάστοτε ακτοπλοϊκή εταιρεία διότι μπορεί οι κανόνες μεταξύ τους να διαφέρουν.

Οι σκύλοι οδηγοί μπορούν να ταξιδεύουν με τον κηδεμόνα τους αλλά η ακτοπλοϊκή εταιρεία θα πρέπει να έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Ταξιδεύοντας με ΚΤΕΛ

Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με ΚΤΕΛ, πρέπει να επικοινωνήσετε με το εκάστοτε πρακτορείο καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα δρομολόγια που επιτρέπουν κατοικίδια. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων μέχρι ορισμένα κιλά και πρέπει πάντα να βρίσκονται σε κλουβί μεταφοράς συγκεκριμένων διαστάσεων στην καμπίνα του λεωφορείου μαζί με τον κηδεμόνα τους.

Απαγορεύεται η μεταφορά των σκύλων στον χώρο αποσκευών. Επίσης οι σκύλοι οδηγοί επιτρέπονται να είναι στην καμπίνα του λεωφορείου με τη συνοδεία του κηδεμόνα τους χωρίς να βρίσκονται μέσα σε ειδικό κλουβί μεταφοράς.

Ταξιδεύοντας με τρένο

Παρόμοιοι κανόνες ισχύουν και στο ταξίδι με τρένο. Οι σκύλοι οδηγοί επιτρέπονται σε όλους τους χώρους του τρένου με συνοδεία πάντα του κηδεμόνα τους. Εάν δεν πρόκειται για σκύλο οδηγό, πρέπει να είναι τοποθετημένος σε ειδικό κλουβί μεταφοράς συγκεκριμένων διαστάσεων.

Μπορείτε να τοποθετήσετε το κλουβί με το κατοικίδιό σας στη θέση μαζί σας αν πρόκειται για μικρόσωμο σκύλο, ή στο χώρο φύλαξης των αποσκευών αν πρόκειται για μεγαλύτερο. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των κατοικίδιων στο κυλικείο της αμαξοστοιχίας, παρά μόνο στους σκύλους οδηγούς.

Ταξιδεύοντας οδικώς

Ίσως είναι το πιο δημοφιλές ταξίδι που μπορείτε να κάνετε. Δεν πρέπει όμως να αμελείτε βασικά θέματα ασφαλείας. Ο σκύλος θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στο πίσω κάθισμα, είτε μέσα σε μεταφορέα είτε φορώντας ειδική ζώνη που θα προμηθευτείτε από το αγαπημένο σας pet shop.

Φροντίστε ο σκύλος σας να έχει ένα αγαπημένο του παιχνίδι μαζί για να απασχολείται και ο χώρος του αυτοκινήτου να αερίζεται επαρκώς ώστε να αποφύγετε να νιώσει ναυτία ή δυσφορία.

Τελευταία tips

Τα ταξίδια μπορεί να είναι πολύ ευχάριστα και διασκεδαστικά αν προγραμματιστούν σωστά και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα του μικρού σας φίλου μαζί και έχετε ελέγξει τους κανονισμούς της εταιρείας μεταφοράς, του ξενοδοχείου διαμονής και της χώρας προορισμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να είστε σίγουροι ότι εσείς και ο αγαπημένος σας χνουδωτός φίλος θα έχετε μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.