ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Έχετε αναρωτηθεί; – Για ποιο λόγο οι γάτες λατρεύουν να τρώνε τόνο;

Έχουν μοναδικό ουρανίσκο, ο οποίος δεν μπορεί να γευτεί την ζάχαρη λόγω έλλειψης μιας βασικής πρωτεΐνης

Έχετε αναρωτηθεί; – Για ποιο λόγο οι γάτες λατρεύουν να τρώνε τόνο;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, για ποιο λόγο οι γάτες, λατρεύουν να τρώνε τόνο; 

Σύμφωνα με μια μελέτη στο Chemical Sences οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γευστικοί κάλυκες των γατών περιέχουν υποδοχείς που εντοπίζουν το umami, το οποίο είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσης και περιγράφεται ως «αλμυρό-κρεατώδες».

Έτσι οι υποδοχείς των γατών έχουν συντονισμένα μόρια που υπάρχουν σε υψηλό επίπεδο στον τόνο και αυτός είναι ο λόγος που τον λατρεύουν.

Σύμφωνα με το science, οι γάτες έχουν μοναδικό ουρανίσκο, ο οποίος δεν μπορεί να γευτεί την ζάχαρη λόγω έλλειψης μιας βασικής πρωτεΐνης.

Αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ζάχαρη στο κρέας. Επίσης, οι γάτες έχουν και λιγότερους υποδοχείς για την αίσθηση των πικρών γεύσεων σε σχέση με τους ανθρώπους.

Στον άνθρωπο και σε πολλά άλλα ζώα υπάρχουν δύο γονίδια (Tas1r1 και Tas1r3) που κωδικοποιούν πρωτεΐνες που ενώνονται μεταξύ τους σε γευστικούς κάλυκες για να σχηματίσουν έναν υποδοχέα που ανιχνεύει το umami.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι γάτες εκφράζουν το γονίδιο Tas1r3 στους γευστικούς κάλυκες τους, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο εάν έχουν και το άλλο γονίδιο. Έτσι έγινε βιοψία στη γλώσσα μιας 6χρονης αρσενικής γάτας που είχε υποβληθεί σε ευθανασία.

Η γενετική αλληλουχία αποκάλυψε ότι οι γευστικοί κάλυκες εξέφραζαν και τα δύο γονίδια Tas1r1 και Tas1r3. Ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι γάτες έχουν όλα τα μοριακά μηχανήματα που χρειάζονται για να ανιχνεύσουν το umami.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, από το 1500 π.Χ. οι γάτες απεικονίζονται να τρώνε ψάρια και μέχρι τον Μεσαίωνα σε λιμάνια της Μέσης Ανατολής κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ψαριών (συμπεριλαμβανομένου του τόνου) πιθανότατα από υπολείμματα που άφηναν οι ψαράδες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.