ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κλιματική αλλαγή: Κινδυνεύει να εξαφανιστεί η Μικρή Βενετία της Μυκόνου

Όπως και άλλες εμβληματικές παραλίες

Κλιματική αλλαγή: Κινδυνεύει να εξαφανιστεί η Μικρή Βενετία της Μυκόνου

Από την κλιματική αλλαγή φαίνεται να κινδυνεύει η Μικρή Βενετία της Μυκόνου όπως και άλλες δημοφιλείς παραλίες.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επηρεάσει με άσχημο τρόπο τις διάσημες παραλίες και τα μέρη της Ελλάδας, με τα γερμανικά ΜΜΕ να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μπορεί να αλλάξουν οι διακοπές στη Μεσόγειο και ειδικότερα στη χώρα μας.

«Η Μικρή Βενετία είναι ένα από τα πιο ρομαντικά σημεία της Μυκόνου (…) Αλλά σε μερικές δεκαετίες αυτό το υπέροχο μέρος μπορεί να μην υπάρχει γιατί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας διαβρώνει τα θεμέλια και τους τοίχους των σπιτιών.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα γίνει αισθητή στο μέλλον και στις παραλίες της Μυκόνου. Οι προβλέψεις των ερευνητών για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου, Berliner Morgenpost και μεταδίδει η DW.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «εξαιτίας της μεγάλης ακτογραμμής της, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην άνοδο της στάθμης των υδάτων» και αναφέρεται ειδικότερα σε προειδοποιήσεις για 293 ελληνικές παραλίες της καθηγήτριας Γεωγραφίας και Κλιματολογίας, Νίκης Ευελπίδου, στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ακόμη και διάσημες παραλίες, όπως ο Μπάλος στην Κρήτη ή η διάσημη παραλία Κολώνα στην Κύθνο θα μπορούσαν να εξαφανιστούν.

Σύμφωνα με τον Κώστα Συνολάκη, Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, «πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν ότι η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο θα μπορούσε να ανέλθει έως το 2100 κατά ένα μέτρο», σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα ευάλωτες είναι «παραλίες με ψιλή άμμο και ήπιες πλαγιές», αυτές δηλαδή που προτιμούν οι παραθεριστές. Για τον ίδιο είναι σημαντικό να γίνονται μόνο φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις».

Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα: «Οι διακοπές σε παραλίες της Μεσογείου μπορεί ούτως ή άλλως να αποτελούν παρελθόν.

Μελέτη της Intrepid Travel από την Αυστραλία σε συνεργασία με την Foresight Laboratory προβλέπει ότι οι παραθεριστές θα στραφούν σε πιο δροσερούς προορισμούς στη Βόρεια Ευρώπη. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προορισμοί όπως η Ελλάδα και η Μαγιόρκα θα γίνουν πολύ ζεστοί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.