ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Κοινό ψάρι ενυδρείου αναγνωρίστηκε ως νέο είδος – Παρέμενε εδώ και 15 χρόνια άγνωστο στην επιστήμη

Έπειτα από τόσα χρόνια, το ψαράκι κάνει επιτέλους το ντεμπούτο του στην επιστημονική βιβλιογραφία

Κοινό ψάρι ενυδρείου αναγνωρίστηκε ως νέο είδος – Παρέμενε εδώ και 15 χρόνια άγνωστο στην επιστήμη

Μια γρήγορη αναζήτηση σε ιστοσελίδες για ενυδρεία αρκεί για να βρει κανείς αυτό το ψαράκι με την κόκκινη ουρά, είδος στην οικογένεια του κυπρίνου που πωλείται με την ονομασία «redtail garra».

Όμως, παρόλο που κυκλοφορεί σε καταστήματα κατοικίδιών εδώ και 15 χρόνια, το ψάρι παρέμενε μέχρι τώρα άγνωστο στην επιστήμη.

Κι αυτό επειδή η «ανακάλυψη» ενός νέου είδους απαιτεί την περιγραφή ατόμων που συλλέγονται στο φυσικό τους περιβάλλον, κάτι που ουδέποτε είχε συμβεί στην περίπτωση του redtail garra.

Έπειτα από τόσα χρόνια, το ψαράκι κάνει επιτέλους το ντεμπούτο του στην επιστημονική βιβλιογραφία, χάρη σε ιχθυολόγους που το εντόπισαν σε ένα μικρό ποτάμι κοντά στα σύνορα Ταϊλάνδης – Μιανμάρ, έναν παραπόταμου του ποταμού Αταράν.

Η επίσημη περιγραφή του είδους δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Zootaxa και περιλαμβάνει την παραπάνω εικόνα.

«Όταν συλλέξαμε τα πρώτα δείγματα νομίζαμε ότι [το ψάρι] ήταν διαδεδομένο στη Μιανμάρ λόγω της δημοφιλίας του στο εμπόριο ψαριών ενυδρείου» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Λάρι Πέιτζ, ιχθυολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα.

«Τελικά όμως δεν είναι. Βρίσκεται μόνο στη λεκάνη του ποταμού Αταράν. Οι πληροφορίες για την φυσική ιστορία του ήταν λιγοστές».

Οι ερευνητές γνώριζαν πού περίπου έπρεπε να ψάξουν, καθώς είχαν τη βοήθεια ενός ερασιτέχνη ιχθυολόγου ονόματι Νον Πανιτβόνγκ, ο οποίος είχε εντοπίσει πρώτος το ψάρι το 2006 και το έφερε τελικά στο εμπόριο. Προς τιμήν του, οι ερευνητές βάφτισαν το νέο είδος Garra panitvongi.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ίσως η επιλογή ονόματος είναι ατυχής, δεδομένου ότι το εμπόριο άγριας ζωής είναι μεγάλη πληγή για τα οικοσυστήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.