Ελπίζουμε αυτή την φορά να είμαστε με την «σωστή πλευρά της ιστορίας». Δύο φορές σε «λάθος πλευρά» σημαίνει ότι «καίγεσαι»...

«Κρούει» τον κώδωνα κινδύνου ο Ε.Λέκκας: «Έχει χαθεί το 70% των δασών στην Αττική τα τελευταία 25 χρόνια»

Διαβάστε αναλυτικά όσα δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ

«Κρούει» τον κώδωνα κινδύνου ο Ε.Λέκκας: «Έχει χαθεί το 70% των δασών στην Αττική τα τελευταία 25 χρόνια»

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας βρέθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της αποψίλωσης της Αττικής, τονίζοντας πως πάνω από το 70% του δασικού ιστού της έχει καταστραφεί ή έχει χαθεί εντελώς, τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο καθηγητής επέκρινε τη δραματική μείωση των δασικών εκτάσεων στην Αττική, ενώ εστίασε στις δασικές πυρκαγιές, την ξηρασία, αλλά και στην αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο.

«Έχει χαθεί ένα 70% του δασικού ιστού τα τελευταία 25 χρόνια», τόνισε ο κ. Λέκκας, υπογραμμίζοντας πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα δέντρο από την Αττική».

Ακόμα, επισήμανε ότι τα εναπομείναντα περιαστικά δάση βρίσκονται σε κακή κατάσταση, με ξερά πεύκα και κακή διαχείριση.

«Υπάρχει ένα κομμάτι της Πεντέλης προς τον Διόνυσο, κάποια σημεία στα Μελίσσια, η Πάρνηθα που παλεύει να κρατηθεί και ο Υμηττός που αντέχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει, ο Υμηττός αποτελεί πρότυπο πρόληψης: «Υπάρχει ο Σύνδεσμος Δήμων του Υμηττού που τον έχει καταστήσει ένα πρότυπο κέντρο πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, με εθελοντές, σύγχρονες τεχνολογίες και δομές».

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στον επικίνδυνο συνδυασμό φαινομένων: «Κλιματικοί παράγοντες προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Έχουμε ξηρασία, πυρκαγιές και, αμέσως μετά, πλημμύρες».

Ακόμα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τους μύκητες που καταστρέφουν τα δάση: «Σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παρατηρείται προσβολή από μύκητες σε πλατάνια και έλατα.

Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα από την Καρδίτσα, την πατρίδα μου, όπου το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό».

Όπως αναφέρει, «έχει απασχολήσει τον Τύπο και τις αρχές, όμως τα περιθώρια αντιμετώπισης είναι περιορισμένα, γιατί πρόκειται για φαινόμενο μεγάλης έκτασης».

«Τα φαινόμενα είναι αλληλένδετα. Η ξηρασία οδηγεί σε δασικές πυρκαγιές. Μετά τις πυρκαγιές έρχονται έντονες βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημμύρες και κατολισθήσεις», εξηγεί ο καθηγητής και προσθέτει ότι η απογύμνωση του εδάφους ενισχύει τον φαύλο κύκλο

 «Μπαίνουμε σε έναν κύκλο που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει», είπε στη συνέχεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.