ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

«Ξύπνησε» και βρυχάται το ηφαίστειο Λασκάρ στη Χιλή (φώτο-βίντεο)

Καπνός έφτασε σε ύψος 6 χιλιομέτρων από τον κρατήρα - Η τελευταία μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε το 1993

«Ξύπνησε» και βρυχάται το ηφαίστειο Λασκάρ στη Χιλή (φώτο-βίντεο)

Το ηφαίστειο Λασκάρ στη βόρεια Χιλή «ξύπνησε» χθες Σάββατο 10 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα καπνός να φθάσει σε ύψος 6 χιλιομέτρων από τον κρατήρα και να καταγραφεί έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η Εθνική Υπηρεσία Γεωλογίας και Εξορύξεων της Χιλής (SERNAGEOMIN) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το ηφαίστειο Λασκάρ ενεργοποιήθηκε στις 12:36 (τοπική ώρα) χθες Σάββατο.

Από την έξαρση της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Λασκάρ μια στήλη καπνού έφθασε σε ύψος 6 χιλιομέτρων από τον κρατήρα, σύμφωνα με δορυφορικές παρατηρήσεις.

Οι αρχές ανέβασαν από πράσινο σε κίτρινο το επίπεδο συναγερμού στην ευρύτερη περιοχή και ανακοίνωσαν περίμετρο ασφαλείας πέντε χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο, όπου υπάρχουν βοσκοτόπια και καταυλισμοί αναρριχητών.

Το κίτρινο επίπεδο συναγερμού ενεργοποιείται όταν ένα ηφαίστειο παρουσιάζει ασταθή δραστηριότητα, με μικρές εκρήξεις και έκλυση νεφών από τον κρατήρα. Ενημερώθηκε επίσης η αρμόδια υπηρεσία για την ασφάλεια των αερομεταφορών.

https://twitter.com/JimenaCaceresH_/status/1601617855279075328

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές σε υποδομές. Το χωριό Ταλάμπρε, 30 χιλιόμετρα μακριά από το ηφαίστειο, έχει τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή προκειμένου οι κάτοικοι να είναι έτοιμοι για ενδεχόμενη εκκένωση.

Το ύψους 5.592 μέτρων Λασκάρ βρίσκεται στην περιφέρεια Αντοφαγάστα της βόρειας Χιλής, 70 χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Λασκάρ σημειώθηκε το 1993, ενώ δραστηριότητα παρόμοια με την τωρινή είχε καταγραφεί το 2006 και το 2015.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.