Μυτιλήνη: Δακτυλίωση των νεοσσών πελαργών στις φωλιές τους – Το μόνο νησί της Μεσογείου που φωλιάζουν δυο είδη

Οι περισσότερες φωλιές συγκεντρώνονται γύρω από τον Κόλπο Καλλονής

Μυτιλήνη: Δακτυλίωση των νεοσσών πελαργών στις φωλιές τους – Το μόνο νησί της Μεσογείου που φωλιάζουν δυο είδη

Για δεύτερη χρονιά, το προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) Καλλονής, προχώρησε σε δακτυλίωση των νεοσσών πελαργών στις φωλιές τους, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών με τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Καλλονής.

Η Λέσβος είναι το νησί των υγροτόπων και το μοναδικό νησί της Μεσογείου όπου φωλιάζουν τα δύο είδη πελαργών της Ευρώπης: ο Λευκοπελαργός και ο Μαυροπελαργός. Και ενώ ο τελευταίος φωλιάζει «κρυφά» μέσα στα πευκοδάση και τα φαράγγια του νησιού, ο Λευκοπελαργός προτιμά τα χωριά.

Οι περισσότερες φωλιές συγκεντρώνονται γύρω από τον Κόλπο Καλλονής, στα χωριά του Πολυχνίτου, Αγίας Παρασκευής, Καλλονής, Παπιανών και Δαφίων. Φέτος μικρά μεγάλωσαν και σε φωλιά στον Μανταμάδο.

Μέσα στο προηγούμενο χειμώνα, όταν τα πουλιά έλειπαν στην Αφρική, ο ΔΕΔΔΗΕ φρόντισε ώστε κάτω από κάθε φωλιά να τοποθετηθεί ειδικό καλάθι για την προστασία των πουλιών από ηλεκτροπληξία και την αποφυγή ατυχημάτων.

Φέτος, με τη βοήθεια ειδικού γερανού, προσεγγίστηκαν όσες φωλιές ήταν εφικτό και εκτός από τα δακτυλίδια έγινε λήψη κάποιων ειδικών σωματικών μετρήσεων (βάρος, μήκος ράμφους κ.ά.). Οι νεοσσοί μεταφέρθηκαν στο έδαφος για σύντομο διάστημα, όταν ήταν ανεπτυγμένοι αρκετά αλλά όχι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη φωλιά τους στα Παπιανά, Καλλονή, Δάφια και τη διασταύρωση Αγίας Παρασκευής.

«Τα δαχτυλίδια που τοποθετούνται στους πελαργούς είναι πλαστικά και για την Ελλάδα έχουν μαύρο χρώμα με άσπρους χαρακτήρες που είναι μοναδικοί για καθένα από αυτά. Είναι δυνατόν να εντοπιστούν και να διαβαστούν από απόσταση (τηλεσκόπια ή φωτογραφία) και βοηθούν τους επιστήμονες να εξάγουν μια σειρά από σημαντικά συμπεράσματα: πόσο ζουν οι πελαργοί, από ποιες περιοχές περνάνε μεταναστεύοντας και σε ποιές ξεχειμωνιάζουν, ποιοι νεοοσοί επιβιώνουν καλύτερα από μια φωλιά κ.ά. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να σχεδιαστούν καλύτερα μέτρα για την προστασία των πελαργών και άλλων υδρόβιων πουλιών αλλά και των υγροτόπων που είναι σημαντικοί για τη διατήρησή τους» λέει ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος.

Φέτος οι φωλιές έδωσαν συνολικά εννέα νεοσσούς σε τέσσερις φωλιές, ενώ αντίστοιχα πέρυσι δακτυλιώθηκαν 12 σε τέσσερις φωλιές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΠΕΝ Καλλονής, αυτό οφείλεται στο ότι η φετινή χρονιά επεφύλαξε στους πελαργούς μας έναν ασυνήθιστα παγωμένο Μάρτιο τη στιγμή που πρωτοφτάνουν από την Αφρική και το θηλυκό μαζεύει ενέργεια για να γεννήσει τα αυγά του. Επίσης, οι πελαργοί αντιμετώπισαν μια Άνοιξη χωρίς βροχές που στέγνωσε πολύ γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό τους εποχικούς (με νερό λίγους μήνες το χρόνο) υγροτόπους της περιοχής, περιορίζοντας τη διαθέσιμη τροφή για τα μικρά τους και επηρεάζοντας την επιβίωσή τους μέχρι να πετάξουν από τη φωλιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.