
Ένα κομμάτι απολιθωμένου εμετού, που χρονολογείται από την εποχή που οι δεινόσαυροι περιπλανιόντουσαν στη γη, ανακαλύφθηκε στη Δανία, όπως ανακοίνωσε το Μουσείο της Ανατολικής Ζηλανδίας.
Η ανακάλυψη έγινε από έναν ερασιτέχνη κυνηγό απολιθωμάτων στα Cliffs of Stevns, μια τοποθεσία που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco, νότια της Κοπεγχάγης.
Ενώ έκανε μια βόλτα, ο Peter Bennicke βρήκε μερικά ασυνήθιστα θραύσματα, τα οποία αποδείχτηκε ότι ήταν κομμάτια από κρίνους της θάλασσας (ομοταξία εχινόδερμων), ενσωματωμένα σε κομμάτι κιμωλίας.
‘An unusual find’: 66m-year-old animal vomit discovered in Denmark: Experts say vomit, probably from a fish, is made up of sea lilies and is an important contribution to reconstructing past ecosystems. Agence France-Presse. Mon 27 Jan 2025 19.38 EST. Share. A piece of fossili … pic.twitter.com/Qyzwi4SlIO
— Technical Team (@TechnicalVil) January 28, 2025
Στη συνέχεια μετέφερε τα θραύσματα σε ένα μουσείο για εξέταση, το οποίο χρονολόγησε τον εμετό στο τέλος της Κρητιδικής εποχής πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμετός αποτελείται από τουλάχιστον δύο διαφορετικά είδη κρίνων της θάλασσας, τα οποία πιθανότατα καταναλώθηκαν από ένα ψάρι που έκανε εμετό τα μέρη που δεν μπορούσε να χωνέψει.
«Αυτό το είδος ευρήματος θεωρείται πολύ σημαντικό κατά την ανακατασκευή παλαιότερων οικοσυστημάτων, επειδή παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το ποια ζώα καταναλώθηκαν από ποια», ανέφερε το μουσείο σε δελτίο Τύπου.
Ο παλαιοντολόγος Jesper Milan χαιρέτισε την ανακάλυψη ως «πραγματικά ένα ασυνήθιστο εύρημα», προσθέτοντας ότι βοήθησε στην εξήγηση των σχέσεων στην προϊστορική τροφική αλυσίδα.
«Οι κρίνοι της θάλασσας δεν είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική διατροφή, καθώς αποτελούνται κυρίως από ασβεστούχους δίσκους που συγκρατούνται μεταξύ τους από μερικά μαλακά μέρη», είπε.
«Αλλά εδώ είναι ένα ζώο, πιθανώς κάποιο είδος ψαριού, που πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια έτρωγε θαλάσσιους κρίνους που ζούσαν στον πυθμένα της Κρητιδικής θάλασσας».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.