ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια γιαγιά που βοηθάει στο κρεοπωλείο! Πραγματικά, ότι πιο αντιπροσωπευτικό της σύγχρονης Ελλάδας, στην Ευρωβουλή!

Ο Αθ.Γκανάς απαντά στον Τούρκο γεωλόγο: «Η μέση ετήσια απόσταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας αυξάνεται κατά 12 χιλιοστά»

Ο Τούρκος γεωλόγος είχε ισχυριστεί πως «κάθε χρόνο Τουρκία και Ελλάδα πλησιάζουν κατά 30 εκατοστά»

Ο Αθ.Γκανάς απαντά στον Τούρκο γεωλόγο: «Η μέση ετήσια απόσταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας αυξάνεται κατά 12 χιλιοστά»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας Δρ Αθανάσιος Γκανάς και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ΕΑΑ, σχολίασε τη δήλωση του Τούρκου γεωλόγου μηχανικού Μπουρχάν Ντας, προέδρου του Επιμελητηρίου Γεωλόγων Μηχανικών του Ελαζίγ στην ανατολική Τουρκία λέγοντας πως είναι λανθασμένη.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ότι ο Τούρκος γεωλόγος είχε ισχυριστεί μιλώντας στην εφημερίδα Sabah πως «κάθε χρόνο Τουρκία και Ελλάδα πλησιάζουν κατά 30 εκατοστά».

«Με βάση τα δορυφορικά γεωδαιτικά δεδομένα που προέρχονται από μετρήσεις GNSS γεωδαιτικών σταθμών αναφοράς προκύπτει ότι η μέση ετήσια απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξάνεται κατά 12 χιλιοστά, όπως έδειξε η συνδυασμένη επίλυση όλων των σταθμών GNSS της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής – Αφρικής (μελέτη Reilinger et al. 2006, Journal of Geophysical Research, 1133 αναφορές στο science citation index).

Νεότερη μελέτη από Briole, Ganas, Elias, Dimitrov, (2021, Geophysical Journal International) βασισμένη σε επιλύσεις 329 σταθμών GNSS επιβεβαίωσε την αυξανόμενη ταχύτητα των πλακών από Δυσμάς (Ανατολία- Μικρά Ασία) προς Ανατολάς (κεντρική και νότια Ελλάδα) θεωρώντας την κεντρική-βόρεια Ευρώπη ως σταθερή, οπότε ναι μεν η κίνηση της Ανατολίας είναι προς δυσμάς όμως η κίνηση της πλάκας του Αιγαίου γίνεται προς νοτιοδυτικά με μεγαλύτερη ταχύτητα, δηλ. η σχετική μέση απόσταση αυξάνει σταθερά κατά 1,5 (ενάμιση) εκατοστά ετησίως». image002__1_

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τούρκος γεωλόγος δήλωσε στην εφημερίδα της χώρας του πως τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν σημειωθεί 17 χιλιάδες μικροί και μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία και πως λόγω της κινητικότητας της αραβικής πλάκας, η πλάκα της Ανατολίας, όπου ανήκει η γειτονική χώρα- συμπιέζεται συνεχώς μετατοπίζοντας την 20 έως 30 εκατοστά προς τα δυτικά και προς την Ελλάδα. tourkos-geologos-12

«Μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, η Σμύρνη, η Μούγλα και οι επαρχίες μας σε αυτήν την περιοχή θα είναι γειτονικά χερσαίες γείτονες με την Ελλάδα, ενώ το μέγεθος των νησιών στο Αιγαίο θα αλλάξει, αλλά θα προκύψουν και νέα νησιά» δήλωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γεωλόγων Μηχανικών του Ελαζίγ, εκτίμησε πως θα υπάρξει σεισμός σε τμήμα του ρήγματος του Τσελιχάν που θα αγγίξει έως τους 7,2 βαθμούς Ρίχτερ και θα επηρεάσει περιοχές της ανατολικής Τουρκίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.