ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

O ουρανός της Ελβετίας καλύφθηκε από αφρικανική σκόνη από την Σαχάρα

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης

O ουρανός της Ελβετίας καλύφθηκε από αφρικανική σκόνη από την Σαχάρα

Ο ουρανός της Ελβετίας καλύφθηκε από μία τεράστια ποσότητα άμμου με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά η ορατότητα και να δοθεί μια κιτρινωπή απόχρωση στο φως της ημέρας σε μεγάλο μέρος της χώρας.

“Η άφιξη άμμου από τη Σαχάρα οδηγεί σε πολύ σαφή μείωση της ηλιοφάνειας και της ορατότητας, υπάρχει επίσης μια αύξηση στις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων”, υπογραμμίζει η μετεωρολογική υπηρεσία της Ελβετίας MeteoSwiss σε μήνυμα στο X.

Καθώς η άμμος συγκεντρώνεται κάτω από τα 3000 μέτρα, η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα, από τις όχθες της λίμνης της Γενεύης μέχρι την υπόλοιπη χώρα.

Το AirCHeck, η εφαρμογή που ξεκίνησε από τα καντόνια για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα του αέρα στην Ελβετία, αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή σε μια ακτίνα από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας.

Αυτή η σκόνη έφτασε περίπου τους 180.000 τόνους, σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκαν, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο ο μετεωρολόγος Ρομάν Μπρόλι της SRF Meteo.

Ήδη την Παρασκευή, ένας ισχυρός νότιος άνεμος είχε μεταφέρει άμμο από τη Σαχάρα από τη βόρεια Αφρική στην Ελβετία.

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης, απελευθερώνοντας από 60 έως 200 εκατομμύρια τόνους ετησίως και ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν να μεταφερθούν χιλιάδες χιλιόμετρα και να φτάσουν σε όλη την Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καθώς κατακάθεται, αυτή η άμμος δίνει μια πορτοκαλί απόχρωση στο χιόνι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.