Οι επιστήμονες αποκάλυψαν για πρώτη φορά πως τα θηλυκά φίδια έχουν… κλειτορίδα

Σε προηγούμενες έρευνες τα όργανα αυτά είχαν εκληφθεί λανθασμένα ως αρωματικοί αδένες ή ως εκδοχές υποανάπτυκτου πέους

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν για πρώτη φορά πως τα θηλυκά φίδια έχουν… κλειτορίδα

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν για πρώτη φορά επιστήμονες που έκαναν μελέτη για τα σεξουαλικά όργανα των ερπετών, τα θηλυκά φίδια έχουν κλειτορίδα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι σε προηγούμενες έρευνες τα όργανα αυτά είχαν εκληφθεί λανθασμένα ως αρωματικοί αδένες ή ως εκδοχές υποανάπτυκτου πέους.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φίδια έχουν δύο μεμονωμένες κλειτορίδες – hemiclitores – που χωρίζονται από ιστό και κρύβονται από δέρμα στην κάτω πλευρά της ουράς.

«Τα θηλυκά γεννητικά όργανα παραβλέπονται επιδεικτικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αρσενικά, περιορίζοντας την κατανόηση της σεξουαλικής αναπαραγωγής σε όλες τις γενεαλογικές γραμμές των σπονδυλωτών», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα αρσενικά φίδια και οι σαύρες είναι γνωστό ότι διαθέτουν ένα ζευγάρι πέους που εκτρέπεται έξω από το σώμα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής. Σε πολλά είδη, μάλιστα καλύπτονται από αγκάθια ή αγκίστρια.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Μέγκαν Φόλγουελ, δήλωσε ότι «ένα τεράστιο ταμπού γύρω από τα θηλυκά γεννητικά όργανα» ήταν ένας πιθανός παράγοντας για τον οποίο οι κλειτορίδες των φιδιών δεν είχαν περιγραφεί νωρίτερα.

«Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός του να μην ξέρεις τι να ψάξεις και να μην θέλεις να ψάξεις», είπε.

«Το να προσπαθείς να το βρεις δεν είναι πάντα το πιο εύκολο πράγμα – μερικά είναι εξαιρετικά μικροσκοπικά», πρόσθεσε η Φόλγουελ.

Πρώτα τεμάχισε τις κλειτορίδες σε μια θανατηφόρα οχιά, στην οποία το όργανο σχηματίζει ένα τριγωνικό σχήμα «σαν καρδιά».

«Ήμουν τυχερή που στην οχιά η κλειτορίδα ήταν αρκετά εμφανής», είπε η επιστήμονας.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα σεξουαλικά όργανα «έχουν λειτουργική σημασία στο ζευγάρωμα» στα φίδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ερευνητές μελέτησαν την ανατομία 10 φιδιών από εννέα διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων ήταν πύθωνες και οχιές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.