ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Οργή Κίνας: Η Ιαπωνία ξεκινά την απόρριψη στον ωκεανό των υδάτων της Φουκουσίμα

Το Πεκίνο απαγόρευσε ήδη από τον περασμένο μήνα τις εισαγωγές προϊόντων διατροφής από 10 ιαπωνικά γεωγραφικά διαμερίσματα

Οργή Κίνας: Η Ιαπωνία ξεκινά την απόρριψη στον ωκεανό των υδάτων της Φουκουσίμα

Η απόρριψη στον ωκεανό των υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, αναμένεται να αρχίσει αύριο Πέμπτη (24/8), ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Η ανακοίνωση αυτή πυροδότησε αμέσως περιορισμούς στις εισαγωγές ιαπωνικών τροφίμων από το Χονγκ Κονγκ και καταδίκη από την Κίνα.

Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε στις αρχές Ιουλίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και το Τόκιο διαβεβαιώνει ότι είναι ακίνδυνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο η επιχείρηση αυτή, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες, προκαλεί έντονες ανησυχίες και επικρίσεις, ιδίως από την Κίνα.

Το Πεκίνο απαγόρευσε ήδη από τον περασμένο μήνα τις εισαγωγές προϊόντων διατροφής από 10 ιαπωνικά γεωγραφικά διαμερίσματα, μεταξύ των οποίων αυτό της Φουκουσίμα, και προχωρά σε ελέγχους για ραδιενέργεια στα τρόφιμα που προέρχονται από την υπόλοιπη χώρα.

Το Χονγκ Κονγκ επίσης θα εφαρμόσει «αμέσως» περιορισμούς σε τρόφιμα που προέρχονται από την Ιαπωνία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησής του, ο Τζον Λι.

Το Τόκιο προβλέπει την απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω από 1,3 εκατομμυρίων τόνων υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Πρόκειται για όμβρια ύδατα, υπόγεια ύδατα και νερό που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των πυρήνων των αντιδραστήρων του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που υπέστησαν βλάβη μετά το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, το οποίο σάρρωσε την βορειοανατολική ακτή της χώρας.

Τα ύδατα αυτά έχουν προηγουμένως υποστεί επεξεργασία για να απαλλαγούν από τις ραδιενεργές τους ουσίες, με εξαίρεση ωστόσο το τρίτιο, το οποίο δεν μπορεί να αφαιρεθεί με τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

Η στάση της Κίνας

Η Ιαπωνία θα ζητήσει τον τερματισμό των κινεζικών εμπορικών περιορισμών προβάλλοντας «επιστημονικές αποδείξεις», διαβεβαίωσε σήμερα ο Κισίντα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης να λάβει μέτρα υποστήριξης της ιαπωνικής αλιευτικής βιομηχανίας, ενθαρρύνοντας την παραγωγή της και την εσωτερική κατανάλωση των προϊόντων της, όπως και ανοίγοντας νέες αγορές για εξαγωγές. Επίσης προβλέπεται η σύσταση ταμείου με 30 δισεκατομμύρια γιεν (περίπου 190 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθηθούν οι ντόπιοι αλιείς να αντιμετωπίσουν ζημίες στη φήμη των προϊόντων τους.

Οι φόβοι της Κίνας είναι ίσως ειλικρινείς, αλλά ο έντονος τόνος της εξηγείται μάλλον επίσης από τις γεωπολιτικές και οικονομικές εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και του Τόκιο, σύμφωνα με τον Τζέιμς Μπρέιντι, αναλυτή του γραφείου μελετών Teneo.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Πεκίνο μπορεί ως εκ τούτου «να εκμεταλλευτεί» το θέμα με τα ύδατα της Φουκουσίμα προσπαθώντας να «επιτείνει» τις εσωτερικές διαιρέσεις της Ιαπωνίας πάνω στο ζήτημα αυτό, να ασκήσει μια «κάποια πίεση» στο ιαπωνικό εξωτερικό εμπόριο και να αποπειραθεί να διαταράξει την πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στο Τόκιο και την Σεούλ, σημείωσε ο Μπρέιντι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.