ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πασχαλινό τραπέζι: Δείτε ποιες τροφές δεν επιτρέπεται να δώσετε στο σκύλο σας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μην πάθει κάτι το κατοικίδιό σας

Πασχαλινό τραπέζι: Δείτε ποιες τροφές δεν επιτρέπεται να δώσετε στο σκύλο σας

Το Πάσχα έφτασε, και όλοι μας θα βρεθούμε, με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και φυσικά από δίπλα μας δεν θα λείπουν τα κατοικίδιά μας.

Αν έχετε σκοπό να κεράσετε τον σκύλο σας κάποιο μεζεδάκι από το γιορτινό τραπέζι, θα πρέπει να γνωρίζετε ποια βλάπτουν την υγεία του και ποια μπορείτε να του προσφέρετε.

Σοκολατένια αυγά

Η σοκολάτα είναι απαγορευμένη τροφή για τον σκύλο μας, γι΄ αυτό δεν πρέπει να του δοθεί σαν λιχουδιά, είτε από εμάς είτε από κάποιο παιδί, θέλοντας να τον ευχαριστήσουμε.

Περιέχει μια χημική ένωση, τη θεοβρωμίνη, η οποία δεν μεταβολίζεται από τον οργανισμό του σκύλου, και είναι τοξική για τον οργανισμό του.

Μάλιστα, όσο πιο σκούρα η σοκολάτα, τόσο περισσότερη θεοβρωμίνη περιέχει.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένας σκύλος, και οφείλουμε να ενημερώσουμε τον θεράποντα κτηνίατρο, είναι: εμετός, διάρροια, γρήγορες αναπνοές και επιληπτική κρίση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν πιο δυσμενείς συνέπειες, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, κώμα, ακόμη και θάνατος.

Το τσόφλι από τα βαμμένα αυγά

Το αυγό μπορεί να δοθεί, είτε ωμό, είτε μαγειρεμένο, ανάλογα με το αν ο σκύλος μας ακολουθεί ένα πρόγραμμα ωμής ή μαγειρεμένης τροφής.

Περιέχει βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, σίδηρο, βιταμίνη Β12, σελήνιο, αντιοξειδωτικά όπως η λουτείνη, καθώς και λιπαρά οξέα.

Παράλληλα, το τσόφλι του αυγού είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, περιέχει φώσφορο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β6.

Το βαμμένο τσόφλι, όμως, καλό θα είναι να το αποφύγουμε και να μην το δώσουμε στον σκύλο μας, παρόλο που στις βαφές που κυκλοφορούν, χρησιμοποιούν μη τοξικά χρώματα.

Όμως, χρησιμοποιείται μια ουσία, συνήθως ως συντηρητικό της βαφής, η οποία είναι το προπυλοπαραμπέν (propylparaben), και μπορεί να προκαλέσει δερματική αντίδραση στον σκύλο μας.

Μαγειρεμένα κόκκαλα

Τα κόκκαλα αποτελούν μια πολύ καλή και βασική πηγή φυσικού ασβεστίου για τον σκύλο μας, το οποίο είναι απαραίτητο στην διατροφή του. Αλλά θα πρέπει να δοθούν, είτε σε αλεσμένη μορφή, όπως είναι το οστεάλευρο που μπορείτε να βρείτε στο Internet ως bone meal, είτε ωμά, αν ο σκύλος μας ακολουθεί μια ωμή διατροφή.

Εννοείται πως, αν τρέφεται με ωμή τροφή, έχει ακολουθηθεί μια διαδικασία εξοικείωσης με τα κόκκαλα και του προσφέρουμε -πάντα με επίβλεψη– τα κατάλληλα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του.

Τα μαγειρεμένα κόκκαλα αποτελούν ένα σοβαρό κίνδυνο, τόσο για το στομάχι του, όσο και για το στόμα του, καθώς μπορεί να σπάσουν και να τραυματίσουν το ζώο.

Ιδίως τα κόκκαλα από το αρνί, που είναι λεπτά και αιχμηρά, ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πέτσα και λίπη από το αρνί

Το αρνίσιο κρέας είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης για τον σκύλο μας. Θα πρέπει, όμως, να αποφύγουμε να δώσουμε την πέτσα και τα λίπη, καθώς περιέχουν αυξημένα λιπαρά, τα οποία θα επηρεάσουν το πεπτικό του σύστημα. Θα του προκαλέσουν διάρροια, δυσπεψία, αλλά και κάποιο επεισόδιο παγκρεατίτιδας.

Συμβαίνει, δηλαδή, ό,τι και στους ανθρώπους, που τις γιορτινές ημέρες μπορεί να καταναλώσουν αρκετά λιπαρές τροφές και, στη συνέχεια, να εμφανίσουν καούρες και δυσπεψία.

Αλλά στον σκύλο μας υπάρχει και ο κίνδυνος της παγκρεατίτιδας, που είναι η φλεγμονή στο πάγκρεας.

Κρεμμύδι από τη μαγειρίτσα

Το κρεμμύδι, όπως και το φρέσκο κρεμμυδάκι, είτε πρόκειται για ωμά, είτε για μαγειρεμένα, είναι τοξικά για τον σκύλο μας, καθώς περιέχουν την ουσία Ν-προπυλ δισουλφίδιο, η οποία διασπά τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας τον σκύλο μας σε αναιμία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.