ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έπιασαν φεγγαρόψαρο 2 τόνων ανοιχτά της Θέουτα – «Θα έσπαγε την ζυγαριά» (βίντεο)

Έπιασαν φεγγαρόψαρο 2 τόνων ανοιχτά της Θέουτα – «Θα έσπαγε την ζυγαριά» (βίντεο)

Ένα τεράστιο φεγγαρόψαρο έπιασε ένα αλιευτικό σκάφος που ψάρευε τόνους ανοιχτά της Θέουτα, (βόρεια ακτή της Αφρικής, απέναντι από το Γιβραλτάρ), το οποίο είχε 3,2 μέτρα μήκος και 2,9 μέτρα πλάτος και ήταν το μεγαλύτερο ψάρι αυτού του είδους που έχει εντοπιστεί ποτέ στην περιοχή.

Το πελώριο ψάρι που ήταν πιθανότατα, σύμφωνα με το Reuters, ένα mola alexandrini, υποείδος του φεγγαρόψαρου της οικογένειας των μολιδών, που διαθέτει χαρακτηριστικό πτερύγιο στην πλάτη, θεωρείται ευάλωτο και δεν καταναλώνεται στην Ευρώπη.

Η εικόνα με το γιγάντιο φεγγαρόψαρο, στα δίχτυα του αλιευτικού σκάφους προσκάλεσε εντύπωση και στον θαλάσσιο βιολόγο, ο οποίος παραχώρησε την Πέμπτη συνέντευξη.

«Προσπαθήσαμε να το βάλουμε στη ζυγαριά των 1.000 κιλών αλλά ήταν υπερβολικά βαρύ. Θα την έσπαγε», είπε ο Οστάλε, επικεφαλής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, που κλήθηκε στο σημείο για να αξιολογήσει το εύρημα.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το βάρος του ψαριού «μαμούθ» πρέπει να ήταν γύρω στους 2 τόνους.

Το ψάρι απομονώθηκε αρχικά σε έναν «υποβρύχιο θάλαμο» συνδεδεμένο με το σκάφος. Στη συνέχεια, ένας γερανός το σήκωσε ψηλά προκειμένου ο Οστάλε και οι συνάδελφοί του να το μετρήσουν, να το φωτογραφήσουν και να λάβουν δείγματα από το DNA του.

«Έμεινα άφωνος. Είχα διαβάσει για αυτά τα ψάρια αλλά δεν περίμενα ποτέ ότι θα είχα την ευκαιρία να αγγίξω ένα» είπε ο επιστήμονας, συμπληρώνοντας πάντως ότι επρόκειτο για μία αγχωτική διαδικασία. «

Είναι σε ένα σκάφος στη μέση της θάλασσας, με έναν γερανό να μετακινεί ένα τεράστιο ζωντανό πλάσμα. Δεν έπρεπε να χάσουμε λεπτό και χρειαζόταν μεγάλη προσοχή για να μη συμβεί κάποιο ατύχημα».

Τόσο η ακούσια αιχμαλωσία του ψαριού όσο και η απελευθέρωσή του συνέβησαν στις 4 Οκτώβρη, και ο «γίγαντας» της θάλασσας επέστρεψε στα σκοτεινά βάθη του απέραντου σπιτιού του αλώβητος, προς μεγάλη ανακούφιση των επιστημόνων και των ψαράδων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.