ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Εναλλακτικά και… δωρεάν δολώματα για το ψάρεμα για να είσαστε έτοιμοι πάντα!

Δωρεάν λύσεις για άμεσα αποτελέσματα

Εναλλακτικά και… δωρεάν δολώματα για το ψάρεμα για να είσαστε έτοιμοι πάντα!

Είτε η τεχνική είναι casting, match fishing, Bolognese, απίκο, ψάρεμα στα γλυκά νερά, το δόλωμα είναι απαραίτητο. Υπάρχουν όμως στην φύση πάρα πολλά φυσικά και δωρεάν δολώματα, στο εμπόριο πάρα πολλά εναλλακτικά δολώματα, που μπορούν να κάνουν την διαφορά, και να μας είναι είτε ανέξοδα, είτε πολύ οικονομικά.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα παρακάτω, για να «χυθεί» άπλετο φως στο ψαρευτικό μας τοπίο.

1. Τυρί ένταμ

Το τυρί αυτό περιέχει πλούσια συστατικά που οι σαργοί και τα σπαροειδή αγαπούν πολύ. Είναι κατάλληλο για ψαρέματα όπως απίκο, match fishing, Bolognese,και ελαφρύ casting.

Το κόβουμε πλακί σε πάχος περίπου 1-2 εκ. και παίρνουμε ένα στρογγυλό σωληνάκι, π.χ. από σημαιάκι (αυτό που κάναμε φυσοκάλαμο παιδιά) και το τρυπάμε, ενώ με ένα πιο λεπτό σωληνάκι ή ξυλαράκι βγάζουμε-σπρώχνουμε από μέσα (απ το σημαιάκι) το στρογγυλό πια δόλωμά μας.

2.Σαλιγκαρακια, Ρουχτιές, Χουχουλίδια , Προσφορύτες, Αγραπόδια, Αγκοχύλια, και Αβασκαντήρες

Όλα αυτά τα δολώματα τα βρίσκουμε πάνω στα βραχάκια, με εξαίρεση κάποια που πρέπει να κάνουμε και μια βουτιά. μπορεί να είναι λίγο πιο βαθιά, αλλά το αποτέλεσμα θα μας ανταμοίψει. Αυτά τα δολώματα είναι πολύ αγαπητά στους σαργούς, στις τσιπούρες, και στα υπόλοιπα ψάρια των βράχων.

3.Καβούρια

Τα καβούρια είναι πάρα πολύ αποδοτικά δολώματα για τσιπούρες, σαργούς, σηκιούς, λαβράκια και πολλά άλλα ψάρια. Το βράδυ όταν έχει παλίρροια (σημαντικό αυτό γιατί είναι όλα έξω) με ένα φακό κεφαλής πηγαίνετε στη θάλασσα ή σε λιμανάκια. Θα τα αναζητήσετε κάθετα στους ντόκους , σε τσιμέντα που από κάτω είναι φαγωμένα.

4.Κακαζόζα/κοινό κόκκινο σκουλήκι της γης

Είναι το σκουλήκι της γης, ο κοινός κόκκινος γεωσκώληκας. Παίρνουμε πιατάκια από γλάστρες ,τα γυρίζουμε ανάποδα και βάζουμε βρεμένο χώμα από κάτω. Τα τοποθετούμε σε αγρό ή απλά όταν βρέχει βγαίνουμε στον δρόμο και μαζεύουμε, να πάτε κοντά σε οικόπεδα που μέσα είναι χώμα χωρίς τσιμέντο.

Εκεί θα βρείτε σίγουρα, μετά την βροχή ή και με βροχή, κάποιοι αν σηκώσετε τις γλάστρες της μαμάς μπορεί να τα βρείτε από κάτω, πάνε εκεί που έχει υγρασία (δεν δαγκώνουν κ δεν τσιμπάνε, κάνουν καλό μέσα σε γλάστρες).

5.Ψωμί

Πολλοί από εμάς έχουμε αρχίσει το ψάρεμα με πολυάγκιστρο και ψωμάκι, βέβαια μπορούμε να πούμε και δυο λόγια παραπάνω κάνοντας αυτό το ψάρεμα πιο αποδοτικό. Κόβουμε το ψωμί με ίσιο μαχαίρι ώστε να μην κάνει γρέζια και άσχημες γωνίες σε μικρές φέτες ,τις οποίες θα τυλίξουμε το πολυάγκιστρο μας, στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκόρδο για κέφαλους και σάλπες κ.τ.λ, ή σαρδέλα σε υγρή μορφή για πιο δύσκολα ψάρια, π.χ. τσιπούρες ,σαργούς μελανούρια κ.τ.λ.

6. Ζωντανές γαρίδες

Τις γαρίδες θα τις βρούμε μέσα σε λιμάνια να κάθονται πάνω σε πέτρες (μπλόκια) ή καλύτερα στις γλίστρες των λιμανιών που ρίχνουν τα σκάφη. Ακόμα μπορούμε να τις βρούμε σε παραλίες που έχουν βραχάκια τα οποία ξενερίζουν και σχηματίζουν μικρούς φυσικούς κόλπους, συνήθως πάνε σε ρηχά νερά και κάθονται εκεί που ανανεώνεται το νερό μέσα σε τρύπες.

7.Κοτόπουλο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πρώτη του αναφορά σαν δόλωμα στην θάλασσα, έχει γίνει για τους σαργούς. Το κοτόπουλο είναι κρέας που περιέχει πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες ομάδας Β και μη-κορεσμένο λίπος, συστατικά που τα χρειάζονται τα ψάρια και κυρίως οι σαργοί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.