ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Σκωτία: Ερευνητές ανέπτυξαν νέο σύστημα λέιζερ για την εξολόθρευση των… κατσαρίδων

Οι κατσαρίδες σκοτώθηκαν όταν αυξήθηκε η ένταση και η θερμότητα του λέιζερ

Σκωτία: Ερευνητές ανέπτυξαν νέο σύστημα λέιζερ για την εξολόθρευση των… κατσαρίδων

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι κατσαρίδες είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και είναι δύσκολο να… εξολοθρευθούν.

Όμως, ερευνητές φέρνουν ευχάριστα νέα καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να τις εξοντώσουν αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που βασίζεται σε λέιζερ.

Πιο συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Heriot-Watt στο Εδιμβούργο, στη Σκωτία, ανέπτυξε ένα νέο σύστημα λέιζερ που συνδυάζει την ακτινοβολία λέιζερ με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την ανίχνευση και την εξάλειψη των κατσαρίδων.

Το σύστημα βασίζεται στη μηχανική όραση και σε δύο κάμερες, προκειμένου να χαρτογραφήσει την ακριβή θέση μιας κατσαρίδας. Με αυτές τις πληροφορίες, το λέιζερ μπορεί να στοχεύσει το έντομο και να προσδιορίσει την κίνησή του!

Μέσα από μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν και να εξαλείψουν κατσαρίδες με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια σε απόσταση 1,2 μ.

Διαπίστωσαν ότι με επίμονη, χαμηλή ισχύ, το λέιζερ μπορούσε να αλλάξει τη συμπεριφορά μιας κατσαρίδας – δηλαδή τη θέση ή την κατεύθυνσή της.

Οι κατσαρίδες σκοτώθηκαν όταν αυξήθηκε η ένταση και η θερμότητα του λέιζερ.

Η έρευνα και η εν λόγω συσκευή λέιζερ, που δημοσιεύθηκε στο Oriental Insects, ξεκίνησε «ως ένας πιθανός τρόπος καταστροφής ζιζανίων», λέει ο Ildar Rakhmatulin, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Heriot-Watt, «αλλά στη συνέχεια καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά των παρασίτων. Πρόκειται για επιλεκτική, φιλική προς το περιβάλλον καταπολέμηση των παρασίτων».

Ειδικότερα, η νέα συσκευή κατασκευάστηκε με τη χρήση έτοιμων εξαρτημάτων που είναι οικονομικά προσιτά. «Οι τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και το χαμηλό κόστος της τεχνολογίας υλικού μας επιτρέπουν να κατασκευάζουμε καινοτόμα προϊόντα», λέει ο Rakhmatulin.

Χρήση και για την καταπολέμηση άλλων εντόμων

Το νέο σύστημα είναι ρυθμιζόμενο, πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση του θα μπορούσε να επεκταθεί στην εξολόθρευση κουνουπιών, στην προστασία των πληθυσμών των μελισσών από τους αρπακτικούς ορνιθώνες ή στην αποτροπή της καταστροφής των καλλιεργειών από παράσιτα.

Οι ερευνητές διερευνούν τώρα τη δυνατότητα κλιμάκωσης του συστήματος λέιζερ για εγκατάσταση σε αγροτικά οχήματα ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Rakhmatulin προειδοποιεί, ωστόσο, ότι το σύστημα της ομάδας του που βασίζεται σε λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ώρα μόνο εμπορικά και όχι σε οικιακά περιβάλλοντα. Το ίδιο το λέιζερ είναι πάρα πολύ ισχυρό, λέει, και θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τα μάτια και την όραση των ανθρώπων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.