ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Όρος Thor: Η ψηλότερη κατακόρυφη πλαγιά στον πλανήτη προκαλεί δέος (βίντεο – φώτο)

Όρος Thor: Η ψηλότερη κατακόρυφη πλαγιά στον πλανήτη προκαλεί δέος (βίντεο – φώτο)

Το όρος Thor, που πήρε το όνομά του από τον σκανδιναβικό θεό του κεραυνού και της αστραπής, είναι η ψηλότερη κατακόρυφη πλαγιά στον κόσμο, γεγονός που το καθιστά επίσης έναν από τους πιο δύσκολους βραχώδεις σχηματισμούς για αναρρίχηση.

Μέρος του Εθνικού Πάρκου Auyuittuq, στο απομακρυσμένο νησί Baffin Island του βόρειου Καναδά, το όρος Thor δεν είναι η ψηλότερη κορυφή του πάρκου, αλλά είναι σίγουρα η πιο τρομακτική. Πρόκειται για ένα βουνό ύψους 1.250 μ. που βρίσκεται 46 χλμ. ΒΑ του Pangnirtung και διαθέτει την μεγαλύτερη και πιο απότομη κάθετη πλαγιά του κόσμου, το περίφημο Thor Peak.

Πολλοί προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν σε αυτό, αλλά δεκάδες ορειβάτες απέτυχαν, μέχρι που ένας Αμερικανός έφτασε τελικά στην κορυφή το 1985, στο τέλος μιας εξαντλητικής αναρρίχησης 33 ημερών.

https://www.instagram.com/p/BtoJUbBhPAh

Ένα από τα πλέον δημοφιλή σημεία αναρρίχησης στον Καναδά αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, το βουνό Thor αποτελεί πρόκληση για πολλούς, ενώ η πρώτη ανάβαση σε αυτό επιτεύχθηκε το 1965 από τους Donald Morton και Lyman Spitzer, κατά τη διάρκεια της ορειβατικής αποστολής του Alpine Club of Canada, με επικεφαλής τον Pat Baird. Από τότε μέχρι σήμερα πολλές αποστολές έχουν αναρριχηθεί στις πλαγιές του, τα μέλη των οποίων ήταν… αυστηρά επαγγελματίες και μόνο!

Μια τετραμελής αμερικανική ομάδα ανέβηκε για πρώτη φορά στην απότομη δυτική πλευρά του όρους Thor το 1985, αντιμετωπίζοντας στην πορεία το ρίσκο έλλειψης προμηθειών, την πτώση βράχων, αλλά και πολλούς άλλους κινδύνους. Η ιστορική ανάβαση διήρκεσε πάνω από 33 ημέρες.

Τον Ιούλιο του 2006, μια Αμερικανική ομάδα που αποτελούνταν από τους Chuck Constable, Dirk Siron, Ben Holley, Kenneth Waite, Gordon Rosser, Donny Opperman, Deldon Barfuss και Tim Hudson πραγματοποίησε παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο επιτυχημένο ραπέλ (καταρρίχηση).

https://www.instagram.com/p/B_dFPx7DoPN

Με μέγιστη κλίση τις 105 μοίρες και ύψος τα 1.250 μ. προκαλεί δέος στον ορειβάτη αλλά και στον απλό επισκέπτη, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και του παράδοξου εδάφους της οροσειράς.

Το όρος Thor θεωρείται ευρέως ως μία από τις πιο δύσκολες βραχώδεις επιφάνειες για αναρρίχηση, όχι μόνο λόγω της απότομης κλίσης του, αλλά και λόγω του ότι είναι κατασκευασμένο από γρανίτη, ένα σκληρό και ολισθηρό υλικό, και της έλλειψης λαβών και εγκοπών για τα πόδια.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε πόσο ψηλό είναι στην πραγματικότητα το Mount Thor των 4.101 ποδιών, φανταστείτε τρία Empire State Buildings στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.