Κοκκινοπηλός: Το απόκοσμο τοπίο που θυμίζει τον πλανήτη Άρη στην «καρδιά» της Πρέβεζας

Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της Ελλάδας

Κοκκινοπηλός: Το απόκοσμο τοπίο που θυμίζει τον πλανήτη Άρη στην «καρδιά» της Πρέβεζας

Η Ελλάδα φημίζεται για τις ομορφιές της, οι οποίες μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό. Ανάμεσά τους και ένα τοπίο που θυμίζει… τον πλανήτη Άρη! Βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα αποτελεί μια περιοχή της Ηπείρου, στην Πρέβεζα. Ο λόγος για τον Κοκκινοπηλό, ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της Ελλάδας που αξίζει κανείς να εξερευνήσει.

Ο Κοκκινοπηλός αποτελεί στην πραγματικότητα ένα απόκοσμο τοπίο που θυμίζει τον πλανήτη Άρη. Τι είναι όμως αυτοί οι λόφοι και πώς δημιουργήθηκαν; Αυτό είναι κάτι το οποίο ερεύνησαν και εξέτασαν οι επιστήμονες για να διαπιστώσουν την προέλευσή τους και αν μπορεί να υπάρξει σε άλλο μέρος της Ελλάδας κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

Η περιοχή Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι μια ομάδα λόφων περίπου 150 μέτρων στο ύψος, ιδιαίτερου γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η φύση τους έχει δημιουργήσει περίπου στα 6 χιλιόμετρα βόρεια της Φιλιππιάδας στην Πρέβεζα. Αν βρεθείς στην περιοχή και δεις πινακίδα με το χωριό Άγιος Γεώργιος θα ξέρεις ότι είσαι μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά. Ο θαυμαστός και εντυπωσιακός Κοκκινοπηλός διοικητικά ανήκει στο Δήμο Ζηρού.

Για να ερευνηθεί περί τίνος ακριβώς πρόκειται, στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν πολλές γεωλογικές έρευνες από ανεξάρτητους ερευνητές και από το ΙΓΜΕ Πρέβεζας. Οι έρευνες έδειξαν ότι το συγκρότημα λόφων Κοκκινοπηλός Πρέβεζας αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μοναδικό και εντυπωσιακό προϊστορικό καρστικό βύθισμα το οποίο πληρώθηκε από ερυθρές αργίλους σε ένα περιβάλλον παροδικών λιμνών (υγρές και ξηρές περίοδοι) με εσωτερική αποστράγγιση.

Επιπλέον λόγω της νεοτεκτονικής δραστηριότητας του ρήγματος αυτού τα ιζήματα σήμερα έχουν αποκτήσει μικρή κλίση προς τα βορειοδυτικά. Και μπορεί όλα αυτά να ακούγονται πολύ επιστημονικά, το σίγουρο είναι όμως ότι προκαλούν δέος όταν τα αντικρίσεις. Το πάχος των ιζημάτων από ερευνητικές γεωτρήσεις που έγιναν παλαιότερα υπερβαίνει τα 20 μέτρα.

Η πρόσβαση στους λόφους Κοκκινοπηλού Πρέβεζας γίνεται μάλλον δύσκολα από δύο σημεία: Η πρώτη πρόσβαση με αυτοκίνητο γίνεται από ανατολικά μέσω Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Πρέβεζας, από το χωριό Άγιος Γεώργιος. Μετά τη σήραγγα του Αρχαίου Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης.

Η δεύτερη πρόσβαση με αυτοκίνητο, γίνεται από νοτιοδυτικά, και είναι πιο περίπλοκη αλλά εξίσου όμορφη σαν διαδρομή. Από την οδό Λίμνη Ζηρού – Ριζοβούνι – Στεφάνη, θα στρίψιες στον 4ο ασφάλτινο δρόμο. Ο δρόμος αυτός γίνεται δασικός και μετά από περίπου δύο χιλιόμετρα θα δεις δεξιά τους λόφους. Και από εκεί θα χρειαστεί να περπατήσεις μισό χιλιόμετρο περίπου κάνοντας ορειβατική πεζοπορία.

Η σημερινή όψη των λόφων Κοκκινοπηλού είναι ένα ασυνήθιστο γεωλογικό και φυσικό φαινόμενο που πρέπει να δεις από κοντά!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.