ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Το πιο ηλιόλουστο μέρος της γης – Η ακτινοβολία είναι σαν να βρίσκεσαι στην Αφροδίτη

Tο Οροπέδιο των Ανδεων θα ήταν ιδανικό για τεστ αντοχής σε φωτοβολταϊκά συστήματα λένε οι ερευνητές

Το πιο ηλιόλουστο μέρος της γης – Η ακτινοβολία είναι σαν να βρίσκεσαι στην Αφροδίτη

Αν ο ήλιος του ελληνικού καλοκαιριού σάς φαίνεται αυτές τις μέρες αφόρητος, σκεφτείτε ότι υπάρχουν και χειρότερα: θα μπορούσατε να βρίσκεστε στο Οροπέδιο των Aνδεων στη Νότια Αμερική.

Oι τελευταίες μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι το νοτιοδυτικό άκρο του οροπεδίου, το οποίο βρίσκεται στη Χιλή και ξεπερνά σε υψόμετρο τα 5.000 μέτρα, είναι το πιο ηλιόλουστο μέρος της Γης.

Κατά μέσο όρο, η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας φτάνει τα 308 watt ανά τετραγωνικό μέτρο, διαπιστώνει η μελέτη που δημοσιεύεται στο Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Oμως, λόγω των ιδιαίτερων μετεωρολογικών φαινομένων, η ακτινοβολία φτάνει ενίοτε τα 2.177 watt ανά τετραγωνικό μέτρο, μια ακραία τιμή που, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Τόση είναι η ακτινοβολία που θα δεχόσουν το καλοκαίρει αν στεκόσουν στην Αφροδίτη», η οποία βρίσκεται πολύ πλησιέστερα στον Ήλιο, σχολίασε στην Washington Post ο Ραούλ Κορδέρο του Πανεπιστημίου του Γκρένιγκεν στην Ολλανδία.

Θεωρητικά, η ενέργεια που πέφτει σε ένα τετραγωνικό μέτρο εδάφους στο οροπέδιο θα αρκούσε για τη λειτουργία μιας ισχυρής ηλεκτρικής θερμάστρας.

Το μεγάλο υψόμετρο και η καθαρή, χωρίς υγρασία ατμόσφαιρα είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τη μέση ένταση της ακτινοβολίας στο οροπέδιο.

Τα δε επεισόδια ακραίας ακτινοβολίας οφείλονται σε περαστικά, αραιά σύννεφα που δρουν σαν μεγεθυντικοί φακοί εξαιτίας ενός οπτικού φαινομένου που ονομάζεται «πρόσθια σκέδαση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λόγω αυτών των ακραίων συνθηκών, το Οροπέδιο των Ανδεων θα ήταν ιδανικό για τεστ αντοχής σε φωτοβολταϊκά συστήματα, λένε οι ερευνητές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.