Χαβάη: Εξερράγη μετά από 40 χρόνια το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο Μάουνα Λόα – Εντυπωσιακές εικόνες (φώτο)

«Πιθανή βλάβη σε καλλιέργειες και ζώα. Μικρές ζημιές σε εξοπλισμό και υποδομές»

Χαβάη: Εξερράγη μετά από 40 χρόνια το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο Μάουνα Λόα – Εντυπωσιακές εικόνες (φώτο)

Σχεδόν μετά από 40 χρόνια, εξερράγη το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, το Μάουνα Λόα της Χαβάης.

Η ροή λάβας περιορίζεται ως επί το πλείστον στην κορυφή του ηφαιστείου, αλλά οι κάτοικοι έχουν τεθεί σε συναγερμό και είχαν προειδοποιηθεί νωρίτερα για τον κίνδυνο πτώσης τέφρας μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Μάουνα Λόα.

Φωτογραφία AP  Φωτογραφία AP  Φωτογραφία AP

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) δήλωσε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC.

Το επίπεδο συναγερμού του ηφαιστείου έχει επίσης αναβαθμιστεί, όπως ανακοίνωσαν αρμόδιες αρχές.  Φωτογραφία ΑP

Δεν έχουν εκδοθεί εντολές εκκένωσης και οι κατοικημένες περιοχές είναι απίθανο να επηρεαστούν σε αυτό το στάδιο, λένε αξιωματούχοι αλλά σύμφωνα με το Reuters, η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Χαβάης δήλωσε ότι άνοιξε δύο καταφύγια στο νησί για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, η πτώση τέφρας μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε οχήματα και κτίρια, να μολύνει τα αποθέματα νερού, να διαταράξει την αποχέτευση και τα ηλεκτρικά συστήματα και να βλάψει ή να σκοτώσει τη βλάστηση, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και τους πνεύμονες.  Φωτογραφία AP  Φωτογραφία AP

«Οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν την εισπνοή των σωματιδίων τέφρας και όσοι βρίσκονται έξω θα πρέπει να καλύψουν το στόμα και τη μύτη τους με μάσκα ή κάποιο ύφασμα», προειδοποίησε η αρμόδια διεύθυνση της Χονολουλού.  Φωτογραφία AP

«Πιθανή βλάβη σε καλλιέργειες και ζώα. Μικρές ζημιές σε εξοπλισμό και υποδομές. Μειωμένη ορατότητα. Μπορεί να χρειαστεί εκτεταμένος καθαρισμός», συμπλήρωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
 Φωτογραφία AP
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.