
Το χταπόδι τα τελευταία χρόνια έχει καταλάβει μία περίοπτη θέση στα μάτια των ανθρώπων για την ευφυία του, και την ευελιξία του, με διάφορες μελέτες να το χαρακτηρίζουν ακόμα και το επόμενο είδος που μπορεί να επικρατήσει στη γη, αν ποτέ ο άνθρωπος εξαφανιστεί.
Τώρα, μία νέα έρευνα έρχεται να διαπιστώσει κάτι εξίσου εντυπωσιακό. Όλοι γνωρίζουν ότι το χταπόδι έχει 8 πλοκάμια, μπορεί λοιπόν να αποκτήσει και ένατο!
Αυτό ακριβώς έχει μελετήσει μια ισπανική ερευνητική ομάδα, η οποία, όπως αναφέρει το Science, έχει παρατηρήσει με ακρίβεια τη συμπεριφορά στη φύση ενός δείγματος, το ένα πλοκάμι του οποίου τραυματίστηκε, κι όχι μόνο ανέπτυξε άλλο ένα, αλλά ότι αυτό έχει αποδειχθεί ικανό να προσαρμοστεί και να ειδικευτεί ακόμη και για μάλλον περίπλοκα καθήκοντα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animals, υπογραμμίζει πώς αυτά τα κεφαλόποδα μπορούν να προσαρμόσουν τη χρήση των άκρων τους με βάση τον τραυματισμό και την επούλωση, πιθανώς δείχνοντας αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το νευρικό τους σύστημα ελέγχει την κίνηση.
Τα χταπόδια έχουν οκτώ εύκαμπτα πλοκάμια εξοπλισμένα με πολυάριθμα νευρικά κύτταρα, επιτρέποντάς τους να εξερευνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον με έναν πολύ μοναδικό τρόπο.
Στην πραγματικότητα, τα πλοκάμια είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητα και μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται και να αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα ακόμη και μετά την κοπή.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε πλοκάμι είναι εξοπλισμένο με ένα τεράστιο νευρικό σύστημα: σκεφτείτε μόνο ότι ένα σημαντικό μερίδιο των 500 εκατομμυρίων νευρώνων κατανέμεται κατά μήκος των οκτώ πλοκαμιών, περισσότερο από ό, τι έχει ο εγκέφαλός τους.
Μερικές φορές, αυτά τα ζώα αναπτύσσουν επίσης ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως επιπλέον ή υποδιαιρούμενα εξαρτήματα, αλλά παρ ‘όλα αυτά πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς αυτό επηρεάζει την κίνηση και τη συμπεριφορά τους.
Για να κατανοήσουν πόσο λειτουργικό θα μπορούσε να είναι το ένατο πλοκάμι του χταποδιού και πώς συνήθισαν να το επαναχρησιμοποιούν, οι ερευνητές κατέγραψαν πρώτα 24 βίντεο και πήραν σχεδόν 6 χιλιάδες φωτογραφίες ενός νεαρού αρσενικού χταποδιού vulgaris, του κοινού χταποδιού.
Το κεφαλόποδο ζούσε στα ανοικτά των ακτών της Ίμπιζα και υπέστη τραύματα σε πέντε πλοκάμια, πιθανώς κατά τη διάρκεια της επίθεσης ενός αρπακτικού.
Αν και τα περισσότερα έχουν ξαναφυτρώσει κανονικά, το πιο πρόσθιο δεξί πλοκάμι του έχει χωριστεί σε δύο μικρότερα.
Αυτά αρχικά δεν χρησιμοποιήθηκαν για πολύπλοκες συμπεριφορές, όπως η σύλληψη θηραμάτων, αλλά διπλώθηκαν και κρύφτηκαν κάτω από το σώμα του χταποδιού, το οποίο χρησιμοποίησε το πλησιέστερο πλοκάμι για να αντισταθμίσει αυτό το έλλειμμα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα δύο εξαρτήματα του πλοκαμιού ανέλαβαν όλο και πιο περίπλοκα και επιθετικά καθήκοντα καθώς ενισχύονταν.
Για παράδειγμα, παρατήρησαν ότι το χταπόδι τα χρησιμοποιούσε για να ερευνήσει τον βυθό και διάφορα αντικείμενα που συναντούσε ή για να πηδήξει προς τα εμπρός και να προσκολληθεί στο θήραμα.
«Αυτή η προσαρμοστικότητα υπογραμμίζει την ευελιξία των χταποδιών», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Τα άκρα τους μπορούν να αντιδράσουν σε αισθητηριακά ερεθίσματα χωρίς να απαιτείται εγκεφαλική παρέμβαση, σαν τα εξαρτήματα να λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητα.
Αυτή η αποκεντρωμένη συμπεριφορά φαίνεται να επεκτείνεται και στα χωρισμένα πλοκάμια, τα οποία αναλαμβάνουν νέες λειτουργίες με τη θεραπεία και τον χρόνο», προσθέτουν.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.