ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Μέχρι το 2027 θα έχει «σπάσει» το ορόσημο των 1,5 βαθμών Κελσίου

Η περίοδος 2023-2027 θα είναι σχεδόν σίγουρα η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Μέχρι το 2027 θα έχει «σπάσει» το ορόσημο των 1,5 βαθμών Κελσίου

Για πρώτη φορά, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πλέον πιο πιθανό να υπερβούν τους 1,5 βαθμούς Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα υπερβεί το μακροπρόθεσμο όριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα που έχει καθοριστεί στη συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Αλλά, σύμφωνα με το Reuters, ένα έτος θέρμανσης 1,5C θα μπορούσε να προσφέρει μια γεύση του πώς θα ήταν η υπέρβαση αυτού του μακροπρόθεσμου ορίου, με βάση τον παγκόσμιο μέσο όρο των 30 ετών. Με 66% πιθανότητα να φθάσει προσωρινά τον 1,5C μέχρι το 2027, «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που είναι πιο πιθανό από το να μην ξεπεράσουμε τον 1,5C», δήλωσε ο Adam Scaife, επικεφαλής των μακροπρόθεσμων προβλέψεων στο βρετανικό Met Office Hadley Centre, ο οποίος εργάστηκε στην τελευταία Παγκόσμια Ετήσια έως Δεκαετή Ενημέρωση του WMO για το Κλίμα.

Η περσινή έκθεση τοποθετούσε τις πιθανότητες σε περίπου 50-50.

Ακόμα και η προσωρινή επίτευξη του 1,5C είναι «μια ένδειξη ότι καθώς αρχίζουν να συμβαίνουν όλο και πιο συχνά αυτά τα χρόνια με 1,5C, από ό,τι πλησιάζουμε στο να έχουμε το πραγματικό μακροπρόθεσμο κλίμα σε αυτό το όριο», δήλωσε ο Leon Hermanson, επίσης του Met Office Hadley Centre.

Σημαίνει, επίσης, ότι ο κόσμος δεν έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν το κλίμα.

Εν μέρει υπεύθυνο για την αύξηση της πιθανότητας να φθάσει σύντομα τον 1,5C είναι ένα καιρικό πρότυπο Ελ Νίνιο που αναμένεται να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες. Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, τα θερμότερα νερά στον τροπικό Ειρηνικό θερμαίνουν την ατμόσφαιρα, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Το Ελ Νίνιο «θα συνδυαστεί με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή για να ωθήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε αχαρτογράφητο έδαφος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Petteri Taalas.

Η αλλαγή στα μέσα του έτους σε Ελ Νίνιο ανησυχεί τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Το καιρικό φαινόμενο, αν και διαφέρει από την κλιματική αλλαγή, είναι πιθανό να ενισχύσει τα ακραία φαινόμενα και να φέρει θερμότερο καιρό στη Βόρεια Αμερική και ξηρασία στη Νότια Αμερική, με τον Αμαζόνιο να κινδυνεύει περισσότερο από σοβαρές πυρκαγιές.

Η πιθανότητα προσωρινής υπέρβασης του 1,5C έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες εκτιμούσαν μόλις 10% πιθανότητα να ξεπεράσει τον 1,5C μεταξύ 2017 και 2021.

Σε αντίθεση με τις κλιματικές προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, οι οποίες βασίζονται στις μελλοντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η επικαιροποίηση του WMO παρέχει περισσότερο μια μακροπρόθεσμη πρόβλεψη καιρού που βασίζεται σε προβλέψεις.

Ο WMO διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει 98% πιθανότητα ένα από τα επόμενα πέντε έτη να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το 2016, όπου η παγκόσμια θερμοκρασία επηρεάστηκε από την αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 1,3C.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτή η έκθεση πρέπει να αποτελέσει μια κραυγή συσπείρωσης για την εντατικοποίηση των παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο Doug Parr, επικεφαλής επιστήμονας της Greenpeace UK.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.