Παραδόθηκαν στην Ελλάδα 55 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα από την Νέα Υόρκη

«Σήμερα είναι το “νόστιμον ήμαρ”»

Παραδόθηκαν στην Ελλάδα 55 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα από την Νέα Υόρκη

Κλεμμένα αρχαιοελληνικά ευρήματα μεγάλης αξίας, τα οποία εντοπίστηκαν σε ιδιωτική συλλογή Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, επιστρέφουν μετά από χρόνια στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τις 55 συνολικά αρχαιότητες που παρέδωσε, ο Γενικός Εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ στην Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Τα εν λόγω αντικείμενα ήταν ανάμεσα στις 179 κλεμμένες αρχαιότητες από από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Τουρκία και άλλες περιοχές, συνολικής αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων, που κατασχέθηκαν από την προσωπική συλλογή του του 81χρονου Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στάινχαρντ όπου κατέληξαν μέσω κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας. Ο ίδιος συμφώνησε να τα παραδώσει προκειμένου να μην διωχτεί ποινικά.

Οι ελληνικές αρχαιότητες που παραδόθηκαν προέρχονται από την Κεντρικής Ελλάδας, την Κρήτης, τις Κυκλάδων, τη Σάμο και τη Ρόδο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ένας αρχαϊκός Κούρος, μία λευκή λήκυθος, ένα ραμφόστομο αγγείο, μια μινωική λάρνακα και ένα γυναικείο άγαλμα η αξία των οποίων αποτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Σήμερα είναι το “νόστιμον ήμαρ”, η γλυκιά μέρα του γυρισμού στην πατρίδα μετά από χρόνια περιπλάνησης, αλλαγές παράνομων κατόχων, χαλκευμένα παραστατικά αγοραπωλησιών. Αλλά οι αρχαιότητες διατηρούν πάντα την αλήθεια τους, μια αλήθεια συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου που τις γέννησε. Τις επιστρέφουμε στην πατρίδα με ανείπωτη χαρά και σας εκφράζουμε για μια ακόμη φορά τις βαθιές ευχαριστίες μας» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.