«Πιστό στην ιστορία του»

Να μην φιλοξενήσει ρωσικές αντιπροσωπείες σχεδιάζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών αλλά και «ούτε να αποδεχτεί την παρουσία οποιουδήποτε φορέα που συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση» όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε δελτίο Τύπου.

«Έχει αποφασιστεί, εκτός και αν σταματήσει ο επιθετικός πόλεμος υπό συνθήκες που θα ικανοποιήσουν τον ουκρανικό λαό, να μην υποδεχθούμε επίσημες αντιπροσωπείες από τη Ρωσία ούτε να αποδεχθούμε την παρουσία οποιασδήποτε αρχής συνδεδεμένης με τη ρωσική κυβέρνηση», αναφέρει αναλυτικά το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο, που θα διεξαχθεί φέτος από τις 17 έως τις 28 Μαΐου.

«Από την άλλη πλευρά, θέλουμε να χαιρετίσουμε το θάρρος όλων εκείνων, στη Ρωσία, διακινδύνευσαν για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση και την επέμβαση στην Ουκρανία», συνεχίζουν οι διοργανωτές, απευθυνόμενοι στους «καλλιτέχνες» και «επαγγελματίες του κινηματογράφου (…) που δεν μπορούν να συνδεθούν με αυτές τις αφόρητες πράξεις και αυτούς που βομβαρδίζουν την Ουκρανία».

Είναι η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ, του οποίου θα είναι η 75η διοργάνωση την άνοιξη, τοποθετείται για τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Το πρώτο Φεστιβάλ των Καννών επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 1939 και να ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου, την ημερομηνία της επέμβαση στην Πολωνία από τη Γερμανία: Ως εκ τούτου ακυρώθηκε.

Δύο μέρες αργότερα, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία, απορρίπτοντας τα σχέδια για ένα φεστιβάλ κινηματογράφου στη νότια Γαλλία για αρκετό καιρό.

«Πιστό στην ιστορία του, που ξεκίνησε το 1939 με την αντίσταση στη φασιστική και ναζιστική δικτατορία, το Φεστιβάλ των Καννών θα είναι πάντα στην υπηρεσία των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του κινηματογράφου, των οποίων η φωνή υψώνεται για να καταγγείλει τη βία, την καταστολή και τις αδικίες και να υπερασπιστεί την ειρήνη και την ελευθερία», υπογραμμίζει το δελτίο τύπου του Φεστιβάλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!