ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έτοιμα τα σχέδια για να αναδειχθούν τα μνημεία της Θεσσαλονίκης (βίντεο)

Έτοιμα τα σχέδια για να αναδειχθούν τα μνημεία της Θεσσαλονίκης (βίντεο)

Τις έτοιμες μελέτες καθώς και αυτές που εκπονούνται για τη συντήρηση των μνημείων της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Άμεσα θα ξεκινήσει η συντήρηση των γλυπτών της Αψίδας του Γαλερίου (Καμάρα), όπου παρατηρείται μεγάλη φθορά από τις καιρικές συνθήκες. Ήδη έχει εγκριθεί το σχετικό κονδύλιο και αναμένεται η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Το παραπάνω ανέφερε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκιαδαρέσης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, όπου παρουσίασε την ολοκλήρωση του καθαρισμού του περιβόλου της Ροτόντας από γκράφιτι. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις μελέτες που εκπονούνται, ώστε το επόμενο διάστημα να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί σειρά μνημείων της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Σκιαδαρέση, πριν από λίγες μέρες πέρασαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτες για την προσβασιμότητα των υπερώων της Αγίας Σοφίας και για τον περιβάλλοντα χώρου του Αγίου Ιωάννη, ναού που βρίσκεται παραπλεύρως της Αγίας Σοφίας. Σε λίγες μέρες ετοιμάζεται μία μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου της Αγίας Σοφίας ενώ ετοιμάζεται και η στατική αρχιτεκτονική μελέτη συντήρησης του Οσίου Δαβίδ.

Επίσης έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ η νέα μελέτη της Παναγίας Χαλκέων και υπάρχει πλέον πλήρης σειρά μελετών για το μνημείο (αρχιτεκτονική, στατική , συντήρησης τοιχογραφιών, συντήρησης μαρμάρινων μελών).

Παράλληλα, αυτήν τη στιγμή εκπονούνται μελέτες για τα Οθωμανικά μνημεία, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για το «Αλκαζάρ», τα Λουτρά «Φοίνικας» και τα Λουτρά «Παράδεισος» ( Μπέη Χαμάμ) ενώ θα ξεκινήσουν μελέτες για το «Γιαχουντί Χαμάμ», μνημείο στα Λουλουδάδικα.

Πλατεία Διοικητηρίου και Αρχαία Αγορά

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πλατεία Διοικητηρίου, σημειώνοντας ότι έχει ολοκληρωθεί και ετοιμάζεται για έγκριση μελέτη διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας, ανεξάρτητα από τη διαμόρφωση που θα γίνει πάνω και κάτω από αυτήν. Εξάλλου, τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει το έργο της αρχαίας Αγοράς, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει βελτιώσεις προσβασιμότητας και διαδρομές ΑμΕΑ, συντήρηση των ψηφιδωτών δαπέδων, ετοιμασία μιας αίθουσας που θα χρησιμοποιείται για περιοδικές εκθέσεις δίπλα στο υπόσκαφο μουσείο και εργασίες που θα αναβαθμίσουν το χώρο της αρχαίας Αγοράς.

Σχέδια για «Μουσείο Μετρό»

Ο κ. Σκιαδαρέσης σημείωσε ακόμα ότι με τα έργα του μετρό η Θεσσαλονίκη έχει κερδίσει δύο νέους αρχαιολογικούς χώρους, αυτούς της Αγίας Σοφίας και της Βενιζέλου και γίνονται μελέτες για την ανάδειξή τους. Ειδικά για την Αγίας Σοφίας ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης γίνεται προσπάθεια, ώστε να ενταχθεί ο νέος αρχαιολογικός χώρος στο ευρύτερο αστικό περιβάλλον.
«Το μετρό έχει και τα χιλιάδες ευρήματα και γι’ αυτά έχουμε ετοιμάσει μια μουσειολογική μελέτη, στοχεύοντας αρχικά σε μια περιοδική έκθεση και μακροπρόθεσμα βέβαια ίσως ακόμη και σε ένα μουσείο του μετρό», ανέφερε ο κ. Σκιαδαρέσης.

Δείτε την Θεσσαλονίκη πως ήταν στα αρχαία χρόνια:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.