ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα «φάει» καλά στην Ευρωβουλή η Ελεωνόρα. Θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας!

Η απάντηση της Λ. Μενδώνη στην οικογένεια του Θ. Μικρούτσικου

Η απάντηση της Λ. Μενδώνη στην οικογένεια του Θ. Μικρούτσικου

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίλα Μενδώνη απάντησε στην επιστολή που έστειλε η οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, με την οποία αρνήθηκε να αποτελέσει δημόσια δαπάνη η κηδεία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, εξαιτίας του ζητήματος με τα πνευματικά δικαιώματα.

«Η πρωτοβουλία του δημοσίου να τελεστεί δημοσία δαπάνη η κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου ήταν η ελάχιστη τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό», αναφέρει στην επιστολή της η Λίνα Μενδώνη και εκφράζει τη λύπη της γιατί «αν το φόρο τιμής που η Ελληνική Πολιτεία θέλησε να αποτίσει στον κοσμαγάπητο συνθέτη τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία».

Όπως σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού, θέλησε να απαντήσει στην επιστολή της οικογένειας του Θάνου Μικρούτσικου, «για να σας διαβεβαιώσω ότι θεωρώ ότι η μέγιστη τιμή στους δημιουργούς είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Και προφανώς οι καλλίτεροι εγγυητές της διασφάλισης αυτών των δικαιωμάτων είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί».

Σε ό,τι αφορά στα πνευματικά δικαιώματα, στα οποία κυρίως αναφέρεται η επιστολή της οικογένειας του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, η Λίνα Μενδώνη αναφέρει πως «η θέση μου ήταν σαφής και ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: Η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων μέσα από έναν ανεξάρτητο φορέα αυτοδιαχείρισης».

Η υπουργός Πολιτισμού κάνει λόγο για προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις «για πολιτικούς ή άλλους λόγους και από συγκεκριμένες πλευρές» για να μεταφορά επιλεκτικά πληροφοριών «σε ένα γενικότερο κλίμα παραπληροφόρησης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Σας βεβαιώ ότι ούτε στιγμή δεν παρέκκλινα της αρχικής άποψής μου. Ουδεμία πρόθεση υφίσταται εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει ιδιώτης την διαχείριση των δικαιωμάτων των στιχουργών και των συνθετών. (…) Βούληση μας είναι οι δημιουργοί να έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης της πνευματικής τους περιουσίας. Γι’ αυτό, πρέπει τα δικαιώματα τους να είναι εξασφαλισμένα μέσω ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.