Χανιά: Καρναβάλια σε τέσσερις δήμους της Περιφερειακής Ενότητας

Χανιά: Καρναβάλια σε τέσσερις δήμους της Περιφερειακής Ενότητας

Σε θεσμό για τα Χανιά έχουν καθιερωθεί οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που οργανώνονται σε τέσσερις δήμους της Περιφερειακής Ενότητας με μεγάλη συμμετοχή.

Στον δήμο Χανίων η αυλαία του 28ου Καρναβαλιού ανοίγει την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στην περιοχή της Σούδας με την παρέλαση του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 3 μετά το μεσημέρι αρχίζει η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και ομάδων. Περίπου 20 ομάδες καρναβαλιστών και 15 άρματα αναμένεται να λάβουν μέρος στη μεγάλη γιορτή που συνδιοργανώνουν ο δήμος Χανίων, η Πολιτιστική Επιχείρηση του δήμου, και η Ένωση Καταστηματαρχών Σούδας με τη συνδρομή και της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κοινό κάλεσμα των διοργανωτών: «Πρόκειται για ένα θεσμό με κυρίαρχο στοιχείο τη λαϊκή συμμετοχή και με εκδηλώσεις στο σύνολο των περιοχών του δήμου».

Στις 29 Φεβρουαρίου οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την παρουσία του Βασιλιά Καρνάβαλου στο κέντρο των Χανίων και στη συνέχεια, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, στο κάψιμο του στο παλιό λιμάνι της πόλης όπου προγραμματίζεται και μεγάλη συναυλία.

Η πόλη της Κίσσαμου έχει ήδη ξεκινήσει να μπαίνει σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Οι ομάδες ετοιμάζονται εντατικά δοκιμάζοντας στολές και κατασκευάζοντας τα άρματα που θα παρελάσουν στο 14ο Κισαμίτικο Καρναβάλι την Κυριακή 1η Μαρτίου με ώρα έναρξης στις 3 μετά το μεσημέρι.

Οι συμμετοχές αυξάνονται όλο και περισσότερο και ο αριθμός των ομάδων που έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή είναι είκοσι ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν συμμετοχές και από περιοχές εκτός του δήμου Κισσάμου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η οργανωτική επιτροπή και η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμο: «Έλα και εσύ να πάρεις μέρος σε αυτή τη γιορτή, δημιούργησε την ομάδα σου ή δήλωσε συμμετοχή σε άλλη ομάδα έως 20 Φεβρουαρίου στο γραφείο της Κ.Ε.ΔΗ.Κ. (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κισσάμου)». Παράλληλα απευθύνει πρόσκληση σε εθελοντές που επιθυμούν να συμβάλουν στην επιτυχή διοργάνωση του Καρναβαλιού. Με πυρετώδεις ρυθμούς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυβών «Μανόλης Ραυτόπουλους» με την ηθική και υλική υποστήριξη του δήμου Αποκορώνου, τοπικών συλλόγων, φορέων και καταστηματαρχών προετοιμάζονται για το 66ο Καρναβάλι που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Μαρτίου με ώρα έναρξης στις 2 μετά το μεσημέρι στις Καλύβες. Για την περιοχή αποτελεί πολιτιστικό γεγονός που άντεξε στο χρόνο, το Καλυβιανό καρναβάλι και συνεχίζει να σκορπίζει κέφι και χαρά αγκαλιάζοντας πλέον ολόκληρο τον Αποκόρωνα.

Μασκαρεμένοι με αυτοσχέδιες στολές έδιναν ζωή στα στενά σοκάκια του χωριού των Καλυβών τη δεκαετία του ’30 αφήνοντας από τότε το στίγμα τους για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει τις επόμενες δεκαετίες. Οργανωμένο εμφανίζεται το 1954 και παρά τις δυσκολίες της εποχής, η συμμετοχή ήταν μεγάλη τόσο σε πεζοπόρους μασκαρεμένους όσο και σε εντυπωσιακές κατασκευές.

Σε καρναβαλικούς ρυθμούς κινείται και ο δήμος Κανδάνου – Σελίνου.

Το 29ο Παλαιοχωρίτικο Καρναβάλι που διοργανώνει ο δήμος σε συνεργασία με την καρναβαλική επιτροπή και φορείς της περιοχής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, με τη μεγάλη παρέλαση ομάδων και αρμάτων που θα αρχίσει στις 18:30 στην Παλαιόχωρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα και μέχρι τη μεγάλη παρέλαση θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.