Πικάσο: Το πορτρέτο της ερωμένης του για πρώτη φορά σε δημοπρασία (φωτό)

Πικάσο: Το πορτρέτο της ερωμένης του για πρώτη φορά σε δημοπρασία (φωτό)

Ένα, όχι και τόσο γνωστό ,έργο του Πάμπλο Πικάσο, θέτει σε δημοπρασία ο οίκος Sotheby’s.

Πρόκειται για το πορτρέτο της ερωμένης του Marie-Thérèse Walter, το οποίο ο σπουδαίος Ισπανός ζωγράφος είχε φιλοτεχνήσει το 1931 με απλό κάρβουνο.

Σε αντίθεση με άλλα πασίγνωστα έργα, ο καλλιτέχνης κράτησε αυτό το πορτρέτο για τον ίδιο, ως τον θάνατό του, και είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε πλειστηριασμό. Το έργο με τίτλο Femme endormie εκτιμάται στα 6,65 – 9,98 εκατομμύρια ευρώ και η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 28 Ιουλίου. Το πορτρέτο ολοκληρώθηκε σε μία περίοδο που ο ζωγράφος ήταν παντρεμένος και κρατούσε κρυφή την σχέση του με την Walter. Γνωρίστηκαν το 1927, όταν εκείνος ήταν 45 ετών και εκείνη 17.

Ο Πικάσο φέρεται να την πρόσεξε μέσα από ένα παράθυρο της γκαλερί Lafayette στο Παρίσι και την πλησίασε για να της συστηθεί. «Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί. Είμαι ο Πικάσο».

Η Marie-Therese Walter ήταν ερωμένη του Πάμπλο Πικάσο από το 1927 έως το 1936 και μαζί απέκτησαν μία κόρη, την Μάγια Η τυχαία συνάντηση και η σχέση που ακολούθησε έδωσε νέα πνοή έμπνευσης στον Πικάσο, λέει ο εγγονός του, Ολιβιέ Γουίντμαγερ.

Η Marie-Therese Walter υπήρξε η μούσα του καλλιτέχνη για σχέδια, πίνακες και γλυπτά, με κάποια από αυτά να θεωρούνται από τα πιο σπουδαία του Πικάσο. Η σχέση τους κράτησε από το 1927 έως το 1936 και μαζί απέκτησαν μία κόρη, την Μάγια.

Όταν ο Πικάσο πέθανε, το 1973, το πορτρέτο πέρασε στον γιο του Μπερνάρντ και αγοράστηκε από ιδιώτη το 1986 και παρέμεινε μακριά από τα μουσεία και το κοινό. Το 2018 η Tate Modern είχε διοργανώσει μια έκθεση μία σειρά έργων που είχαν ως πηγή έμπνευσης την Marie-Thérèse Walter. Έργα εκείνης της περιόδου έχουν στο παρελθόν πωληθεί για δεκάδες εκατομμύρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.