Αίγυπτος: Επαναπατρίστηκε εντυπωσιακή σαρκοφάγος που είχε πουληθεί παράνομα στο εξωτερικό

Η σαρκοφάγος, μήκους 2,94 μέτρων και πλάτους 90 εκατοστών, χρονολογείται από την Ύστερη Περίοδο

Αίγυπτος: Επαναπατρίστηκε εντυπωσιακή σαρκοφάγος που είχε πουληθεί παράνομα στο εξωτερικό

Μία από τις μεγαλύτερες φαραωνικές, ξύλινες σαρκοφάγους που έχουν βρεθεί ποτέ, η οποία εξήχθη παρανόμως από την Αίγυπτο και μέχρι πρόσφατα ανήκε στη συλλογή αμερικανικού μουσείου, επέστρεψε σήμερα στο Κάιρο.

«Υπάρχουν δύο είδη σαρκοφάγων: εκείνες των βασιλικών οίκων και εκείνες των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, αυτή ανήκε σε έναν αξιωματούχο», είπε ο Μοστάφα Ουαζίρι, ο διευθυντής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Η ανακοίνωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Σούκρι και Ουαζίρι στο υπουργείο Εξωτερικών, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η σαρκοφάγος, μήκους 2,94 μέτρων και πλάτους 90 εκατοστών, χρονολογείται από την Ύστερη Περίοδο, πριν από περίπου 2.700 χρόνια, και βρέθηκε στην κεντρική Αίγυπτο.

Μέσα σε μια δεκαετία, το Κάιρο κατάφερε να πάρει πίσω περισσότερες από 29.000 αρχαιότητες που κλάπηκαν και πουλήθηκαν εκτός της χώρας. Εκτός από αυτές τις επιστροφές, τους τελευταίους μήνες έχουν ανακοινωθεί πολλές σημαντικές ανακαλύψεις, κυρίως στη νεκρόπολη της Σακάρα, στα νότια του Καΐρου.

Το 2021 και το 2022 βρέθηκαν περισσότερες από 300 σαρκοφάγοι και 150 μπρούτζινα αγάλματα, πολλά ηλικίας άνω των 3.000 ετών.

Η Αίγυπτος βασίζεται σε αυτές τις νέες ανακαλύψεις για να δώσει ώθηση στον τουρισμό της που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία της Covid-19.

Ο τομέας αυτός, που δίνει δουλειά σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους και καλύπτει πάνω από το 10% του ΑΕΠ, κατέγραφε πτώση από την εποχή της Αραβικής Άνοιξης, το 2011.

Οι αιγυπτιακές αρχές υπόσχονται εδώ και μήνες ότι θα ανοίξουν σύντομα το «Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο» κοντά στη Γκίζα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία των εγκαινίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πολλοί ανέμεναν ότι αυτό θα γινόταν το 2022, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την αποκρυπτογράφηση της Στήλης της Ροζέτας από τον Γάλλο Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν και των 100 ετών από την ανακάλυψη του τάφου του φαραώ Τουταγχαμών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.