Αύριο το μεσημέρι η κηδεία της Μάρθας Καραγιάννη – Πώς λύθηκε το θέμα με την αποτέφρωσή της

Να υπενθυμιστεί πως χρειάστηκε παρέμβαση εισαγγελέα για να αποτεφρωθεί η Γκέλυ Μαυροπούλου

Αύριο το μεσημέρι η κηδεία της Μάρθας Καραγιάννη – Πώς λύθηκε το θέμα με την αποτέφρωσή της

Αύριο Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία στην αγαπημένη ηθοποιό Μάρθα Καραγιάννη.

Έπειτα, θα ακολουθεί η μεταφορά της σορού της στην Ριτσώνα όπου θα αποτεφρωθεί, όπως η ίδια επιθυμούσε.

Ωστόσο, η ισχύουσα, ελλιπής νομοθεσία σχετικά με τις αποτεφρώσεις στη χώρας μας παρ’ ολίγον να σταθεί εμπόδιο στην πραγματοποίηση της τελευταίας της αυτής επιθυμίας.

Γιατί, παρότι η ίδια είχε επιλέξει, από καιρό, να αποτεφρωθεί η σορός της μετά τον θάνατό της, απόφαση για την οποία είχε ενημερώσει το στενό της περιβάλλον, πιθανότατα αγνοούσε κάποιες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες από τις οποίες συνοδεύεται η επιλογή αυτή.

Εμπόδια στην αποτέφρωσή της

Αμέσως μετά τον θάνατό της, το πρωί της Κυριακής, η στενή της φίλη Ντόρα Ντούμα ενημέρωσε το γραφείο τελετών που ανέλαβε την κηδεία της για την αποτέφρωση και εκείνοι τής ζήτησαν να υπογράψει μια σχετική υπεύθυνη δήλωση. Όταν όμως τα έγραφα έφθασαν στο ληξιαρχείο προκειμένου να εκδοθεί η απαραίτητη ληξιαρχική πράξη, η υπεύθυνη δήλωση απορρίφθηκε.

Ο λόγος της απόρριψης ήταν πως σύμφωνα με τον νόμο η επιθυμία του εκλιπόντος για αποτέφρωση θα πρέπει να δηλώνεται από κάποιον συγγενή του, αν δεν έχει συμπεριληφθεί στο περιεχόμενο κάποιας διαθήκης. Διαφορετικά η αποτέφρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εισαγγελική παρέμβαση.

Προφανώς η Ντόρα Ντούμα δεν ενημερώθηκε γι΄ αυτήν την σημαντική λεπτομέρεια από το γραφείο τελετών. Γι’ αυτό και έμεινε εμβρόντητη όταν πληροφορήθηκε πως δεν δίνεται η άδεια για την αποτέφρωση της αδελφικής της φίλης με την οποία συγκατοικούσε επί σειρά ετών.

Εξ αρχής βέβαια δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει να μην γίνει σεβαστή η τελευταία της επιθυμία.

Ευτυχώς, ένα ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο η Μάρθα Καραγιάννη πιστοποιούσε πως επιθυμεί να αποτεφρωθεί μετά τον θάνατό της έδωσε λύση στο προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε.

Η περίπτωση της Μάρθας Καραγιάννη είναι μία από τις πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις οι οποίες συνάντησαν εμπόδια στην έκδοση της σχετικής άδειας για αποτέφρωση. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι άνθρωποι που δεν έχουν στενούς συγγενείς προκειμένου να πιστοποιήσουν την επιθυμία τους μετά τον θάνατό τους.

Χρειάστηκε παρέμβαση εισαγγελέα για να αποτεφρωθεί η Γκέλυ Μαυροπούλου

Να θυμίσουμε πως κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με την ηθοποιό Γκέλυ Μαυροπούλου που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούλιο, σε ηλικία 88 ετών.

Η ίδια, δεδομένου ότι ζούσε μόνη της και δεν είχε στενούς συγγενείς, είχε μοιραστεί την επιθυμία της με τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα. Εκείνος ενημέρωσε σχετικά το γραφείο τελετών, αυτό ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να εκδοθεί η άδεια αποτέφρωσης.

Τελικά το ζήτημα λύθηκε με παρέμβαση εισαγγελέα και η αποτέφρωση, έστω και με καθυστέρηση κάποιων ημερών, πραγματοποιήθηκε.

Η διαδικασία αυτή, βεβαίως, είναι εξαιρετικά δύσκολη και κυρίως ψυχοφθόρα για το περιβάλλον του εκάστοτε εκλιπόντα.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης και του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας κ. Αντώνιος Αλακιώτης «πρόκειται ένα σοβαρό πρόβλημα, μια αδικία που θα πρέπει να αποκατασταθεί».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει πως «έχει ήδη οριστεί μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων προκειμένου να συζητηθούν αυτά τα προβλήματα αλλά και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να πάψουν να υφίστανται».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.