ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημογραφικό: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνισμού και ουδείς ασχολείται σοβαρά με αυτό. Δεν υπάρχει ελπίδα...

Ημερίδα με θέμα «Κλιματική Κρίση και Βιομηχανία» από τον Σ.Β.Α.Π. & το Π.Μ.Σ. στη ΒΔΤ του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Την διοργάνωση ανέλαβε η Level Communications

Ημερίδα με θέμα «Κλιματική Κρίση και Βιομηχανία» από τον Σ.Β.Α.Π. & το Π.Μ.Σ. στη ΒΔΤ του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός και το Δ.Σ. σε συνεργασία με το Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τον Καθηγητή Γρηγόρη Χονδροκούκη, Διευθυντή ΠΜΣ στη Βιομηχανική Διοίκηση και Τεχνολογία, στο πλαίσιο των εργασιών, της ανοικτής Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία την Ημερίδα με θέμα «Κλιματική κρίση και Βιομηχανία», την Τετάρτη 15 Μαΐου στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός, δίδοντας την δική του απάντηση στην ουσία του θέματος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην βιομηχανία, τόνισε ότι: «κεντρικό του ερέθισμα είναι ότι η νέα αυτή κρίση, η κλιματική, μας φέρνει ενώπιον δημοσιονομικών και πραγματικών προβλημάτων, τα οποία θα εξουθενώσουν την ελληνική πολιτεία, όπως βεβαίως και τις άλλες χώρες της Ευρώπης και τις υπόλοιπες του πλανήτη.

Και αυτά, επειδή θα πρέπει να υποστούμε τεράστιο κόστος πράσινης μετάβασης, για να σταματήσουμε τα χειρότερα και να πληρώνουμε ταυτόχρονα ένα πολύ μεγάλο κόστος προσαρμογής, τις καταστροφές και τις επιβαλλόμενες πολιτικές πρόληψης. 

Το θετικό είναι, ότι όλα όσα προκαλούνται τα αποδέχεται και η κυβέρνηση και ορθότατα, κατά την άποψή μου, μας προτρέπει να γίνουμε εξαιρετικά αποτελεσματικοί. Εμείς βεβαίως και επικροτούμε απόλυτα τις διαπιστώσεις  αυτές».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς και Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Δημήτρης Μαθιός

Ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Βιομηχανική Διοίκηση και Τεχνολογία και συνδιοργανωτής της ημερίδας Καθηγητής Γρηγόρης Χονδροκούκης, υπογράμμισε στην ομιλία του:

«Η Κλιματική Αλλαγή είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και στο επίκεντρο της κρίσης βρίσκονται τα βιομηχανικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και οι μη βιώσιμες πρακτικές έχουν συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε σήμερα είναι πώς μπορούμε να μετασχηματίσουμε τα βιομηχανικά περιβάλλοντα ώστε να είναι πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς να θυσιάσουμε την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Η συνεργασία και η ανταλλαγή γνώσεων είναι το κλειδί για την επιτυχία. 

Η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Τα πανεπιστήμια, ως κέντρα έρευνας και καινοτομίας, μπορούν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες και βιώσιμες πρακτικές, ενώ η βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει αυτές τις καινοτομίες σε ευρεία κλίμακα, συμβάλλοντας έτσι στην πραγματική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσα από τη συνεργασία, μπορούν να δημιουργηθούν δοκιμαστικά προγράμματα και πιλοτικές εφαρμογές που θα επιτρέψουν την αξιολόγηση και τη βελτιστοποίηση νέων λύσεων. Αυτή η συνεργασία μπορεί να επιταχύνει την υιοθέτηση βιώσιμων τεχνολογιών, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και προωθώντας την κοινωνική ευημερία».

Ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Βιομηχανική Διοίκηση και Τεχνολογία του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Γρηγόρης Χονδροκούκης

Ο Γεώργιος Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής εκπροσωπώντας την κυβέρνηση υπογράμμισε, μεταφέροντας και τις κυβερνητικές απόψεις: «H αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση. Πρόκειται άλλωστε για μια συζήτηση που είναι διαρκής και έντονη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ελλάδα όμως έχουμε αποδείξει ότι αυτή η εξίσωση δεν είναι άλυτη. Η ανάπτυξη του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δείχνει ότι η πράσινη μετάβαση μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις: Ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, κίνητρα που θα αντισταθμίζουν κάποια από τα ρίσκα,  πρόσβαση στα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και  επενδύσεις στις απαραίτητες υποδομές».

Τους ίδιους ορίζοντες ανέδειξε με την παρέμβασή της μεταξύ άλλων η Ευρωβουλευτής και υποψήφια με τη ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγήτρια ή συν-εισηγήτρια σειράς νομοθετημάτων που αφορούν τη βιομηχανία τόνισε ότι κατά την άποψή της οι συνομοθέτες, τα ενδιαφερόμενα μέρη και η βιομηχανία οφείλουν να βαδίσουν μαζί και να εφαρμόσουν συνέργειες στην υλοποίηση των διαφόρων πολιτικών.

Ειρήνη Κάτρη (Level Communications)

Ημερίδα: «Κλιματική Κρίση και Βιομηχανία» από την Level Communications για τον Σ.Β.Α.Π. & το Π.Μ.Σ. στη ΒΔΤ του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Η Βιομηχανία θα πρέπει να είναι ένας σημαντικός συνεταίρος στις προσπάθειες για την καινοτομία.  Γι’ αυτό η Ελλάδα μας θα πρέπει να είναι μία χώρα βιομηχανικής καινοτομίας μέσα σε μία Ευρώπη που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για να παραμείνει μια ήπειρος βιομηχανικής παραγωγής.

Στο ίδιο πνεύμα και εκφράζοντας την ανησυχία του παρουσίασε την ομιλία του ο καθηγητής Μιχάλης Σφακιανάκης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς αναφερόμενος στην εκπομπή αερίων, την αύξηση της θερμοκρασίας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου που ενέχουν, όπως είπε, κινδύνους σε όλους τους τομείς του επιχειρείν και της κοινωνίας.

Αναφέρθηκε τέλος στις συνεργασίες του Πανεπιστημίου Πειραιά με εξειδικευμένους φορείς ώστε το Ίδρυμα να είναι μπροστά στις εξελίξεις της κλιματικής αλλαγής και με τη σειρά του να συμβάλλει στη προσπάθεια πρόληψης των  αρνητικών συνεπειών.

Ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων είπε: «Ο Πλανήτης θα επιβιώσει. Ο άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει το φυσιολογικό αριθμό της κλιματικής αλλαγής με αποτέλεσμα να δημιουργεί αυξημένο κόστος. Το θέμα της κλιματικής δεν μπορεί να το λύσει η Ελλάδα από μόνη της. Η Ελλάδα ακολουθεί τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και κανόνες του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων, εκπομπών ATS».

Ο Φίλιππος Καμπούρης, πρόεδρος του κόμματος ΛΑΟΣ χαιρέτησε την συνέλευση τονίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να στηρίξει και να βοηθήσει τους επιχειρηματίες με κονδύλια στις επιχειρήσεις ώστε να διαχειριστούν την επόμενη ημέρα.

Ο Γιώργος Βρεττάκος, βουλευτής Β΄ Πειραιά αναφέρθηκε στο οτι η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθηθούν  πρωτόκολλα όπως π.χ.  50% του μείγματος ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το περιβάλλον πρέπει να προστατευτεί. Η Ευρώπη να γίνει Πράσινη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην Ημερίδα παρέστησαν: ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο βουλευτής Ά Πειραιά της ΝΔ κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο βουλευτής Β΄ Πειραιά της ΝΔ κ. Μιχάλης Λιβανός, κ. Γιάννης Μελάς τ. βουλευτής Πειραιά της ΝΔ, πρόεδρος της Αναπτυξιακής εταιρίας της Περιφέρειας της Αττικής κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο αντιπεριφερειάρχης πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας της Αττικής κ. Λεωνίδας Μανωλάκος, ο τ. Βουλευτής Πειραιά κ. Νίκος Μανωλάκος, ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού και βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά κ. Δημήτρης Καρύδης, ο τ. Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Γιώργος Δρίκος, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων κ. Ζαχαρούλα Αγρογιάννη Μουκριώτου, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γεώργιος Παπαμανώλης-Ντόζας, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρος Καπράλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΒΘΣΕ κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους, ο  Γ.Γ. του ΣΒΣΕ κ. Ανδρέας Λουκάτος, ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο Γενικός Διευθυντής Γραμματείας Παραγωγικών Φορέων Επιχειρηματικότητας της ΝΔ κ. Γιάννης Τριανταφύλλου και άλλοι παράγοντες τοπικών και παραγωγικών και  Κλαδικών Οργανώσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.