ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Όσκαρ: Αυτός είναι ο πρώτος καλλιτέχνης στην ιστορία του θεσμού που αρνήθηκε το βραβείο του (βίντεο)

Ο σεναριογράφος δέχθηκε τελικά το βραβείο του αρκετά χρόνια αργότερα

Όσκαρ: Αυτός είναι ο πρώτος καλλιτέχνης στην ιστορία του θεσμού που αρνήθηκε το βραβείο του (βίντεο)

Ο Ντάντλεϊ Νίκολς ήταν το πρώτο άτομο που βραβεύτηκε στην τελετή απονομής των Όσκαρ το 1936 και τελικά απέρριψε το βραβείο του καθώς διαμαρτυρόταν για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν οι σεναριογράφοι από την Ακαδημία.

Με σχεδόν 30 σενάρια που έφεραν την υπογραφή του, ο Νίκολς κατά τη βραδιά των Βραβείων Όσκαρ του 1936, ήταν αρκετά αναστατωμένος για τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ των σεναριογράφων και της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Το σωματείο στο οποίο ανήκε ο Νίκολς, το Screenwriters Guild (SWG), δυσκολευόταν να λάβει την αμοιβή και τη μεταχείριση που ένιωθαν ότι άξιζε στα μέλη του.

Ο Νίκολς, αν και σχετικά νέος, ήταν γνωστό όνομα μεταξύ των σεναριογράφων τη δεκαετία του 1930. Αποφάσισε, λοιπόν, να διαμαρτυρηθεί στην τελετή των Βραβείων Όσκαρ του 1936 ως απάντηση στο ότι η Ακαδημία δεν αναγνώριζε τη νομιμότητα της SWG και άλλων συνδικάτων. Η στάση της Ακαδημίας για τα συνδικάτα εκείνη την εποχή ήταν ότι δεν ήταν απαραίτητα για την επιχείρηση, καθώς η Ακαδημία λειτουργούσε ήδη ως ένα είδος ένωσης για όσους ασχολούνταν με τον κλάδο, εξηγεί το grunge.com.

Ο Νίκολς ήταν ο νικητής εκείνης της χρονιάς για το καλύτερο σενάριο και ήταν ο μόνος νικητής που αρνήθηκε να παραστεί στην τελετή απονομής. Και όχι μόνο αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση, αλλά απέρριψε και το βραβείο. Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, του στάλθηκε το Όσκαρ, το οποίο και τις δύο φορές ταχυδρόμησε πίσω.

Ο Νίκολς δέχθηκε τελικά το βραβείο του αρκετά χρόνια αργότερα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλά η Ακαδημία δεν θα αρνιόταν να αναγνωρίσει την ένωση του Νίκολς για πάντα. Το 1938, το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι το Screen Actors Guild ήταν ο εργατικός εκπρόσωπος των συγγραφέων της κινηματογραφικής βιομηχανίας, με τον Νίκολς να τερματίζει το μποϊκοτάζ του και να αποδέχεται το Όσκαρ του το 1938. Ο Νίκολς έκανε μια μακρά καριέρα ως σεναριογράφος, αποσπώντας συνολικά 76 συγγραφικές έργα στο όνομά του. Επιπλέον, εργάστηκε ως σκηνοθέτης σε τρεις ταινίες και ως παραγωγός σε άλλες τέσσερις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.