Καταιγιστικός ο Τζον Όλιβερ: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα» (βίντεο)

Ο δημοφιλής κωμικός και παρουσιαστής ήταν πραγματικός «χείμαρρος»

Καταιγιστικός ο Τζον Όλιβερ: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα» (βίντεο)

Θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, πήρε ο Τζον Όλιβερ, σχολιάζοντας με το δικό του, καυστικό τρόπο το ζήτημα των κλεμμένων αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Στην εκπομπή του ο Βρετανοαμερικανός κωμικός τόνισε ότι ο λόρδος Έλγιν αφαίρεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα και πως οι Έλληνες είναι εύλογα εξοργισμένοι για αυτό, ενώ καυτηρίασε και όσους υποστηρίζουν τη στάση του Βρετανικού Μουσείου.

«Ναι, εμείς τα πήραμε. Ειλικρινά, εάν ψάχνετε για χαμένες αρχαιότητες, 9 στις 10 φορές είναι στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο γραφείο “απολεσθέντων” στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Τον 19ο αιώνα αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα. Είναι κάτι με το οποίο, εύλογα, οι Έλληνες είναι έξαλλοι. Γιατί δεν χάθηκαν, τα πήραν, αυτό είναι ξεκάθαρα χειρότερο», τόνισε ο Τζον Όλιβερ.

«Η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή τους εδώ και δεκαετίες», σημείωσε και στηλίτευσε όσους υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη.

Ως παράδειγμα έφερε δήλωση που είχε κάνει το 2004 η Ντόροθι Κινγκ. Τότε, η συγγραφέας βιβλίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα υποστήριζε ότι αυτά δεν μπορούν να επιστραφούν «μέχρι να αποφασίσουν οι Έλληνες να ενδιαφέρονται για αυτά που έχουν». Μάλιστα, η ίδια συμπλήρωσε: «Εάν ήξερες ότι μια γυναίκα κακοποιεί το παιδί της, δε θα την άφηνες να υιοθετήσει άλλο. Και αυτό ζητούν οι Έλληνες».

«Τι;», ήταν η αντίδραση του Όλιβερ. «Αυτό δεν είναι καλή σύγκριση. Το “παιδί” σε αυτό το παράδειγμα ουσιαστικά απήχθη. Και δε ζητά να υιοθετήσει άλλο, αλλά απαιτεί να της επιστρέψουν το πρώτο της», σχολίασε.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «πρέπει απολύτως να επιστραφούν στην Ελλάδα», συνέχισε ο Τζον Όλιβερ, τονίζοντας ότι αυτή είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», καθώς αρχαιότητες έχουν παρθεί από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και βρίσκονται σε μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμη, υπενθύμισε ότι σε έκθεση του 2018, που είχε ζητήσει ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόταν πως το 90-95% της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αφρικής βρίσκεται εκτός της ηπείρου, σε μεγάλα μουσεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.