Για μια ταινία που εξακολουθεί να είναι έντονα φουτουριστική και σχετική με το σήμερα, είναι ένα σοκ αν συνειδητοποιήσουμε ότι το “Matrix” είναι επίσημα 20 ετών.

Η πρεμιέρα του “Matrix” των αδελφών Γουατσόφσκι το 1999, έφερε την επανάσταση και ήρθε να ταράξει τα “λιμνάζοντα νερά” του είδους της επιστημονικής φαντασίας. Μια ταινία-σταθμός για το είδος, που άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο του φανταστικού και έδειξε τον δρόμο στις μετέπειτα ταινίες επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο, μπαίνοντας κατευεθείαν στα βιβλία ιστορίας της ποπ κουλτούρας. Καθηλώνοντας από την αρχή μέχρι το τέλος του, το Matrix έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο επιδραστικές και καλύτερες ταινίες φαντασίας.

Το cyberpunk έπος, γραμμένο και σκηνοθετημένο από τις δίδυμες Λίλι και Λάνα Γουατσόφσκι, θα μπορούσε εύκολα να περάσει απαρατήρητο, ωστόσο κατάφερε να κερδίσει το κοινό και να γίνει ευρέως γνωστό με την βελτιωμένη εκδοχή ενός ειδικού εφέ, γνωστού ως bullet time, όπου ο θεατής βλέπει μία σκηνή να εκτυλίσσεται σε αργή κίνηση ενώ η κάμερα μοιάζει να περιστρέφεται γύρω από το επίκεντρο της σκηνής με κανονική ταχύτητα , και φυσικά απο τις σπουδαίες ερμηνείες ενός διαφορετικού πλήθους ηθοποιών όπως ο Κιάνου Ριβς, ο Λώρενς Φίσμπερν, η Κάρι-Αν Μος και ο Χιούγκο Γουίβινγκ.

Η ταινία τελικά έγινε τριλογία, ακολουθώντας την ιστορία του Neo, με το “The Matrix Reloaded” και το “The Matrix Revolutions”. Και ενώ η δεύτερη και η τρίτη ταινία έγιναν μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες, ξεχάστηκαν απο πολλούς με το πρωτότυπο να παραμένει από μόνο του ως ένα all-time classic.

Δείτε παρακάτω 10 διασκεδαστικά και συναρπαστικά γεγονότα για την ταινία, που ίσως δεν γνωρίζατε.

Ο προϋπολογισμός της ταινίας εξαντλήθηκε στην πρώτη θρυλική σκηνή με την Trinity

Η πρώτη σκηνή στο άνοιγμα της ταινίας με την διαφυγή της Trinity κόστισε στις αδελφές Γουατσόφσκι τον αρχικό προϋπολογισμό τους που ήταν 10 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν ένας υπολογισμένος κίνδυνος που τελικά απέδωσε με τους παραγωγούς να τους δίνουν επιπλέον 50 εκατομμύρια για να συνεχίσουν τα γυρίσματα.

">

Ο Γουίλ Σμιθ απέρριψε τον ρόλο του Neo για να συμμετάσχει στην ταινία “Wild Wild West”

Πριν οι δημιουργοί του Matrix επιλέξουν τον Κιάνου Ριβς για τον ρόλο του Neo, είχαν προτείνει τον ρόλο στον Γουίλ Σμιθ, ο οποίος επέλεξε το “μπλε χάπι” και αποφάσισε να παίξει στην ταινία “Wild Wild West”. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος: “Εκείνη την στιγμή δεν φέρθηκα έξυπνα ως ηθοποιός”, ξέροντας μέσα του ότι δεν διάλεξε το “σωστό χάπι”.