
Το 1970 αποτελεί έναν καθοριστικό σταθμό στην καριέρα του Νίκου Κούρκουλου, μιας και εκείνη τη χρονιά έγραψε ιστορία για δεύτερη φορά κερδίζοντας το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά για την εκρηκτική του ερμηνεία στον «Αστραπόγιαννο».
Αλλά η ίδια χρονιά φέρνει και μία ταινία που δεν του χάρισε βραβείο, αλλά έγινε αμέσως σημείο αναφοράς στον ελληνικό κινηματογράφο.
Το «Ορατότης Μηδέν», παρά την απουσία προσωπικών διακρίσεων, κατέχει μια θέση στο μυαλό του κοινού κυρίως για κάποιες έντονες σκηνές που άφησαν το αποτύπωμά τους.
Μια από αυτές τις στιγμές θα μείνει για πάντα συνδεδεμένη με τη φράση «Όχι άλλο κάρβουνο», η οποία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της γλώσσας μας, και αυτό χάρη σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο του Κούρκουλου.
Αυτός ο μοναδικός μονόλογος, στον οποίο ο Κούρκουλος μιλά στους δικαστές για την υπόθεση ενός χαμένου πλοίου, είναι η στιγμή που ο ηθοποιός καταφέρνει να βυθιστεί ολοκληρωτικά στον ρόλο του, με αποτέλεσμα να ξεχάσει πλήρως τον εαυτό του.
«Η σκηνή του μονόλογου είναι η στιγμή που έφυγα από τον εαυτό μου, δεν ήμουν ο Νίκος, ήμουν ο ήρωας του έργου, ήταν μια από τις στιγμές που θυμάμαι έντονα», είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του, αποκαλύπτοντας την εμπειρία του από αυτή την αποκαλυπτική στιγμή της ταινίας.
Πίσω από αυτήν την εντυπωσιακή σκηνή, κρύβεται ίσως και ένας προσωπικός πόνος που ο Κούρκουλος κουβαλούσε μέσα του. Ο θάνατος του αδελφού του, Σπύρου, που χάθηκε με τραγικό τρόπο σε ναυάγιο ανοιχτά της Βενεζουέλας, πιθανώς επηρέασε βαθιά την ψυχολογία του ηθοποιού. Η φρικτή μνήμη του ναυτικού δυστυχήματος και της απώλειας του αδελφού του, είχε αφήσει το αποτύπωμά της στην ψυχή του και ενδεχομένως ήταν αυτό το συναισθηματικό φορτίο που τον έκανε να δώσει την πιο αυθεντική του ερμηνεία στην ταινία.
Ο Νίκος Κούρκουλος, ωστόσο, έδειξε για άλλη μία φορά την αποφασιστικότητά του να δώσει τα πάντα για τον ρόλο του. Σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη σκηνή της ταινίας, στην οποία έπρεπε να υποδυθεί έναν ήρωα που διασώζεται από ένα ελικόπτερο, ο ηθοποιός αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει κασκαντέρ. Παρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ελλόχευαν, προτίμησε να βυθιστεί στη θάλασσα και να ζήσει τη σκηνή ως πραγματικός ήρωας.
«Είχαν ακροβολιστεί πέντε κάμερες με τηλεφακούς σε σκάφη, γύρω από το μέρος στο οποίο θα έπεφτα. Ο καπετάνιος του λιμενικού που με μετέφερε στον χώρο όπου θα γινόταν το γύρισμα, μου είπε πως είναι επικίνδυνο να πέσω σε εκείνο το σημείο γιατί από εκεί περνούσαν πλοία που πετούσαν φαγητά στη θάλασσα και μαζεύονταν σκυλόψαρα», είχε αναφέρει ο Κούρκουλος.
Παρά τις επικίνδυνες συνθήκες, η σκηνή γύρισε τρεις φορές και η προσπάθεια του ηθοποιού αποτυπώθηκε με ακρίβεια, χωρίς καμία βοήθεια από ντουμπλάζ ή κασκαντέρ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.