ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οργή στην Αίγυπτο για τη σειρά του Netflix: «Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα – Δεν ήταν μαύρη»

«Το ντοκιμαντέρ είναι εντελώς ψεύτικο»

Οργή στην Αίγυπτο για τη σειρά του  Netflix: «Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα – Δεν ήταν μαύρη»

Η  σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix που απεικονίζει τη βασίλισσα Κλεοπάτρα VII ως μαύρη Αφρικανή έχει πυροδοτήσει οργή  στην Αίγυπτο.

Όταν  κυκλοφόρησε το τρέιλερ την περασμένη εβδομάδα, πολλοί Αιγύπτιοι καταδίκασαν την  συγκεκριμένη απεικόνιση της Κλεοπάτρας.

Ο Zahi Hawass, ένας εξέχων Αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων, είπε στην εφημερίδα al-Masry al-Youm:

«Αυτό είναι εντελώς ψεύτικο. Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ανοιχτόχρωμη και όχι μαύρη».

Ο κ. Hawass πρόσθεσε  ότι οι μόνοι ηγεμόνες της Αιγύπτου που είναι γνωστό ότι ήταν μαύροι ήταν οι Κουσίτες βασιλιάδες της 25ης Δυναστείας (747-656 π.Χ.).

«Το Netflix προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση διαδίδοντας ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία ότι η προέλευση του αιγυπτιακού πολιτισμού είναιδήθεν  μαύρη», πρόσθεσε και κάλεσε τους Αιγύπτιους να πάρουν θέση ενάντια στον γίγαντα του streaming.

Την Κυριακή, ο δικηγόρος Mahmoud al-Semary υπέβαλε μήνυση στον εισαγγελέα της Αιγύπτου απαιτώντας να λάβει «τα απαραίτητα νομικά μέτρα» και να εμποδίσει την πρόσβαση στις υπηρεσίες του Netflix στην Αίγυπτο.

Υποστήριξε ότι η σειρά περιελάμβανε οπτικό υλικό και περιεχόμενο που παραβίαζε τους νόμους των ΜΜΕ της Αιγύπτου και κατηγόρησε το Netflix ότι προσπαθεί να «προωθήσει την αφροκεντρική σκέψη… η οποία περιλαμβάνει συνθήματα και κείμενα που στοχεύουν στη διαστρέβλωση και τη διαγραφή της αιγυπτιακής ταυτότητας».

Πριν από τρία χρόνια, τα σχέδια για μια ταινία για την Κλεοπάτρα με πρωταγωνίστρια την Ισραηλινή ηθοποιό Gal Gadot είχαν προκαλέσει έντονη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μερικούς να επιμένουν ότι ο ρόλος έπρεπε να πάει σε μια Αφρικανή ηθοποιό!

Ο Gadot στη συνέχεια υπερασπίστηκε την απόφαση του κάστινγκ, λέγοντας: «Ψάχναμε για μια Μακεδόνα ηθοποιό που να ταιριάζει στην Κλεοπάτρα. Δεν ήταν εκεί και ήμουν πολύ παθιασμένη με την Κλεοπάτρα.»

Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε στην αιγυπτιακή πόλη Αλεξάνδρεια το 69 π.Χ. και έγινε η τελευταία βασίλισσα της ελληνικής δυναστείας  που ιδρύθηκε από τον Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου Πτολεμαίο.

Διαδέχθηκε τον πατέρα της Πτολεμαίο XII το 51 π.Χ. και κυβέρνησε μέχρι το θάνατό της το 30 π.Χ. Στη συνέχεια, η Αίγυπτος περιήλθε στη ρωμαϊκή κυριαρχία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.