ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Λ.Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Δεν τίθεται θέμα δανείου από το Βρετανικό Μουσείο»

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν από τον Έλγιν, κακοποιήθηκαν και πριονίστηκαν για να βρεθούν στην Αγγλία»

Λ.Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Δεν τίθεται θέμα δανείου από το Βρετανικό Μουσείο»

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «Δεν τίθεται θέμα ούτε μίσθωσης, ούτε δανείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα» διαχωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το μακροχρόνιο αίτημα της επανένωσης των βίαια αποσπασμένων αριστουργημάτων του Φειδία με το μνημείο από τα οκτώ αγγεία που ήρθαν από το Βρετανικό Μουσείο ως δάνειο για τις ανάγκες τις νέας έκθεσης του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν από τον Έλγιν, κακοποιήθηκαν, βανδαλίστηκαν, πριονίστηκαν για να βρεθούν στην Αγγλία. Αλλά και όταν πήγαν στο Βρετανικό Μουσείο κακοποιήθηκαν και εξακολούθησε μια συμπεριφορά, όχι ιδιαίτερα προστατευτική γι’ αυτά» δήλωσε η υπουργός από βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρου Καζαμία.

Εξήγησε επίσης πως η Yδρία του Μειδία, την οποία δάνεισε το Βρετανικό Μουσείο προς έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης, μαζί με άλλα αρχαία αντικείμενα, αποκτήθηκε το 1772 και δεν αμφισβητείται η ιδιοκτησία της από την ελληνική πλευρά. Γεγονός που δεν ισχύει, σε καμία περίπτωση, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα για τα οποία, όπως υπογράμμισε, «δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε κυριότητα, ούτε κατοχή, ούτε νομή από το Βρετανικό Μουσείο».

Πρόσθεσε δε πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο θέμα αυτό αναφέροντας τον ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο που είχαν για το ελληνικό αίτημα οι πρόσφατοι επαναπατρισμοί θραυσμάτων του Παρθενώνα από ξένες χώρες αλλά και οι αποκαλύψεις για τις κλοπές που έγιναν στο Βρετανικό Μουσείο γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια που ισχυρίζεται πως παρέχει στους ελληνικούς θησαυρούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, η υπουργός πολιτισμού σημείωσε πως ο επαναπατρισμός των Γλυπτών απαιτείται, πρώτα και πάνω απ’ όλα, από το ίδιο το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς: «Την επανένωση την απαιτεί το ίδιο το μνημείο. Ο Παρθενώνας είναι σήμερα χάσκον και ακρωτηριασμένο μνημείο, που το ίδιο απαιτεί την επανένωση των αρχιτεκτονικών Γλυπτών του. Θυμίζω, ότι δεν έχουμε απλώς ιστάμενα Γλυπτά που ήταν κάπου πέριξ του Παρθενώνα. Είναι αναπόσπαστα τμήματα του ίδιου του μνημείου, ενός σύνθετου αρχιτεκτονήματος και ενός μοναδικού καλλιτεχνικού δημιουργήματος και συναποτελούν ενιαία και αδιαίρετη αισθητική, νοηματική και συμβολική ενότητα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.