Η «άγνωστη» κόρη της Σ.Βέμπο και του Μ.Τραϊφόρου – Την υιοθέτησαν «για τα γεράματά τους» (φώτο)

Η «άγνωστη» κόρη της Σ.Βέμπο και του Μ.Τραϊφόρου – Την υιοθέτησαν «για τα γεράματά τους» (φώτο)

Η εμβληματική τραγουδίστρια Σοφία Βέμπο, και ο θρυλικός ποιητής, στιχουργός και συγγραφέας Μίμης Τραϊφόρος είχαν μια κόρη την οποία υιοθέτησαν όταν ήταν 4 ετών «για τα γεράματά τους».

​Οι γονείς της μικρούλας είχαν άλλα 7 παιδιά και ήταν θυρωροί στην πολυκατοικία που έμενε το ζευγάρι. Τρία χρόνια μετά την υιοθεσία της, η Βέμπο και ο Τραϊφόρος παντρεύτηκαν.

Η Χάιδω, ακόμη και σήμερα στα 71 της χρόνια, κινείται σαν αερικό στο κέντρο της Αθήνας. Ένα αερικό με πολλά πάθη αλλά και μεγάλα οικονομικά προβλήματα που κατά καιρούς την οδηγούσαν στην εξαφάνιση.

Η Χάϊδω Τραϊφόρου-Βέμπο έζησε όλη της τη ζωή στη σκιά των διάσημων γονιών της. Ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή της. Μόνο όσοι έτυχε να τη δουν στο παρελθόν σε κάποια από τα νυχτερινά μαγαζιά που έκανε τις τραγουδιστικές της απόπειρες, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Η ζωή της ήταν εντελώς διαφορετική από εκείνη της μεγάλης τραγουδίστριας. Μετά το θάνατο της Σοφίας Βέμπο και το χαμό του Μίμη Τραϊφόρου, άρχισε να εργάζεται σε νυχτερινά μαγαζιά ως μπαργούμαν για αρκετά χρόνια. Σύχναζε τόσο στην περιοχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας όσο και στην Αγίου Μελετίου, σε κάποιο καφενείο της περιοχής. Η φύση της δουλειάς της και η επαφή με άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ έβαλαν και την ίδια σε αυτό το δρόμο χωρίς σχεδόν να το καταλάβει.

Όλοι μιλούσαν για μια γυναίκα με ιδιόρρυθμο χαρακτήρα που η υπερβολική και συχνή χρήση αλκοόλ την είχε καταρρακώσει. Η ίδια, όμως, έβρισκε παρηγοριά στο ποτό και δύσκολα αντιστεκόταν, όπως άλλωστε και η διάσημη μητέρα της. Καθημερινά ξεκινούσε από την Αγίου Μελετίου και καθώς γύριζε στα καφέ και τα μπαρ της περιοχής, όπου συναντούσε τις παρέες της, αναπόφευκτα έπινε τα ποτάκια της. Ζούσε από τα χρήματα που έβγαζε από τη νυχτερινή της δουλειά και όσοι τη γνώριζαν αποκαλύπτουν ότι περνούσε πολύ φτωχικά και φαινόταν εξαθλιωμένη.

Η ίδια λίγα χρόνια πριν, είχε πει για τη Βέμπο πως παρότι υπήρξε σπουδαίο όνομα της εποχής της, έφυγε από τη ζωή φτωχή: «Επιτρέπεται μια Βέμπο, η τραγουδίστρια της νίκης, που πήγε στα μεγαλύτερα θέατρα και κέντρα του κόσμου, να μην είχε αποκτήσει ούτε ένα δυαράκι; Με 19.000 δραχμές έφυγε από τη ζωή η Σοφία. Τόσα της βρήκαμε. Ούτε δραχμή παραπάνω. Όμως και ο Μίμης έπαιρνε χρήματα μόνο από τα πνευματικά δικαιώματα από την ΑΕΠΙ στην οποία υπήρξε και αντιπρόεδρος για 30 χρόνια…».

Μιλώντας σε γνωστή εφημερίδα τον Οκτώβριο του 2018. η Χάϊδω Τραϊφόρου-Βέμπο είχε ξεδιπλώσει τη ζωή της δίπλα στους διάσημους και ιδιόρρυθμους γονείς της:

«Στη Σοφία μιλούσα πάντα στον πληθυντικό κι έκανα αυτό που ήθελε. Ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, αλλά αυταρχική. Σου έδινε και το βρακί της, αν ήσουν σωστός. Αλλά στο τέλος της ζωής της είχε κλονιστεί πολύ η υγεία της. Τα νεύρα της ήταν κουρέλια, πέρασε δύσκολες καταστάσεις στα τελευταία της».

Ωστόσο, όπως εκμυστηρεύτηκε, όλα αυτά τα χρόνια που έζησε στο πλευρό της σπουδαίας τραγουδίστριας, δεν θυμάται ούτε στιγμή να ακούει από το στόμα της ιστορίες για τη ζωή της. «Νομίζω δεν ήθελε να θυμάται το παρελθόν. Ο Τραϊφόρος δεν έμενε ποτέ στο σπίτι, παρά μόνο όταν ήταν με τους συνεργάτες του και έγραφε τραγούδια. Έφευγε από το σπίτι, γιατί, αν καθόταν εκεί, τσακωνόταν πάντα με τη Σοφία. Δεν υπήρχε μέρα που να μη γίνει καβγάς.

​Θυμάμαι μια φορά που είχε μείνει στο σπίτι ο Τραϊφόρος, επειδή έβρεχε πολύ, και δεν καβγάδισαν, πήγα και τους έπιασα τα χέρια για να δω αν έχουν πυρετό! Για τον Μίμη όμως ήταν η μούσα του. Τη λάτρευε. Του ζητούσαν όλοι οι ερμηνευτές της εποχής να τους γράψει κι εκείνος έλεγε: “Έχω τη Σοφία μου εγώ”. Τον ενέπνεε πολύ».

Άραγε, η Σοφία Βέμπο είχε φίλους στο καλλιτεχνικό σινάφι; «Α, μπα. Μόνο με την Καλουτά ήταν φίλες καλές. Της άρεσε να κάνει παρέα με φτωχούς ανθρώπους και είχε πάντα κατά νου να βοηθάει ανήμπορους. Κοιμόταν και ξυπνούσε με τη σκέψη ποιον θα βοηθήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά και αποκαλύπτει: «Η Σοφία ήταν πότης. Και δυστυχώς μου το κόλλησε κι εμένα αυτό. Στο περιβάλλον της Αγγλίας όπου ζούσα για 10 χρόνια έφτασα να πίνω τρία μπουκάλια ουίσκι την ημέρα! Ευτυχώς πριν από λίγα χρόνια τα έκοψα όλα. Είχα φτάσει στην κόψη του ξυραφιού».

Η Σοφία Βέμπο έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαρτίου 1978, σε ηλικία μόλις 68 χρόνων και η θετή κόρη της δεν ήταν κοντά της εκείνες τις τελευταίες ώρες της ζωής της.

«Τότε ζούσα στην Αγγλία. Είχα παντρευτεί έναν Κύπριο μπουζουξή και δουλεύαμε μαζί. Εγώ τραγουδούσα κι εκείνος με συνόδευε με το μπουζούκι. Είχα, μάλιστα, βγάλει και δύο προσωπικούς δίσκους, όμως το τραγούδι δεν το αγαπούσα, παρότι η Σοφία με βοήθησε πάρα πολύ σε αυτή τη μικρή καριέρα που έκανα. Εγώ δεν το εκμεταλλεύτηκα όλο αυτό. Και το 1970, όταν πήγα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με βοήθησε, καθώς και πολλές άλλες φορές. Από την άλλη, όμως, φοβόμουν τρομερά και τυχόν σύγκριση που θα μου έκαναν μαζί της… φωνητικά», θυμάται και συνεχίζει με το σοκ που υπέστη όταν ενημερώθηκε ότι η μητέρα της έφυγε από τη ζωή!

«Όταν μου τηλεφώνησαν ότι πέθανε, έπαθα σοκ, γιατί η Σοφία για μένα ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος», είχε πει, προσθέτοντας με νόημα: «Όσοι έχουν δόξα δεν σημαίνει ότι είναι και ευτυχισμένοι. Είναι δυστυχισμένοι άνθρωποι…».

Τα τραγικά λάθη και η αυτοκτονία…

Κάνοντας έναν απολογισμό ζωής, η Χάιδω Τραϊφόρου μιλάει και για τα δικά της τραγικά λάθη, που πολλές φορές την έφεραν ένα βήμα πριν από την αυτοκτονία. «Δεν είμαι ευχαριστημένη από τη ζωή μου. Είμαι δυστυχισμένη. Και γι’ αυτή τη δυστυχία μου δεν φταίει κανείς άλλος, παρά μόνο εγώ. Δυστυχώς τα βρήκα όλα έτοιμα. Και όταν επέστρεψα από την Αγγλία και άρχισα να πληρώνω μόνη μου τα έξοδα, κατάλαβα τι θα πει αγώνας. Όπως σας είπα, η Σοφία και ο Μίμης μού τα είχαν όλα στο τραπέζι.

​Η μάνα μου δεν με άφηνε να πάρω πρωτοβουλίες. “Κάτσε κάτω εσύ και μη μιλάς”, μου έλεγε συνέχεια. Έτσι, όταν χώρισα από τον σύζυγό μου και επέστρεψα στην Ελλάδα, τα μόνα μου έσοδα τα έπαιρνα από τα πνευματικά δικαιώματα της ΑΕΠΙ. Η εταιρία έκλεισε και δυστυχώς δεν έχω να ζήσω.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έκανα μεγάλα σφάλματα στη ζωή μου. Αυτά πληρώνω σήμερα. Ήμουν πολύ σπάταλη. Και λόγω όλων αυτών σκέφτηκα πολλές φορές να αυτοκτονήσω. Και σ’ αυτό ήμουν δειλή, αγόρι μου. Αν δεν ήμουν δειλή, κάτι θα είχα καταφέρει να κάνω στη ζωή μου»…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.