Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Το αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ στον ηθοποιό που γεννήθηκε σαν σήμερα

«Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ δεν τυποποιήθηκε ποτέ, επιλέγοντας ρόλους εντελώς διαφορετικούς», αναφέρει η εταιρεία παραγωγής

Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Το αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ στον ηθοποιό που γεννήθηκε σαν σήμερα

Η Φίνος Φιλμ τιμά τον πρωταγωνιστή της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου Δημήτρη Παπαμιχάηλ. Μέσα από ένα βίντεο γεμάτο από αποσπάσματα από τις ταινίες που γύρισε η εταιρεία παραγωγής τον μνημονεύει ανήμερα της ημερομηνίας γέννησής του.

«Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ δεν τυποποιήθηκε ποτέ, επιλέγοντας ρόλους εντελώς διαφορετικούς. Ο ρόλος του δαιμόνιου ντεντέκτιβ στο φιλμ νουάρ «Ο Θάνατος θα Ξανάρθει», αποδεικνύει περίτρανα το εύρος της υποκριτικής του γκάμας. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1934», αναφέρει η Φίνος Φιλμ.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γεννήθηκε το 1934 σε μία γειτονιά του Πειραιά. Ο πατέρας του Γιάννης και μητέρα του Ελένη, διατηρούσαν ένα μικρό καφενείο, στο οποίο ο μικρός Δημήτρης βοηθούσε όταν τελείωνε το σχολείο. Σύμφωνα με τον βιογράφο του, Μάκη Δελαπόρτα, στο οικογενειακό καφενείο του Παπαμιχαήλ γράφτηκε το τραγούδι «Το Χατζηκυριάκειο. dimitrus

Η απόφαση να ασχοληθεί με την υποκριτική και οι εξετάσεις στο Εθνικό

Οι γονείς του ήθελαν να σπουδάσει υφαντουργία στην Αγγλία, καθώς είχε κερδίσει μία υποτροφία από το εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκή, όπως αναφέρε στο αφιέρωμα της στον ηθοποιό, η εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου». Ωστόσο, ο μικρός Δημήτρης είχε ήδη πάρει την μεγάλη απόφαση να ασχοληθεί με το θέατρο, ανακοινώνοντας τους ότι το ταξίδι ακυρώνεται.

Είναι η εποχή που ο Παπαμιχαήλ δίνει εξετάσεις στο Εθνικό θέατρο. Πρέπει πάση θυσία να περάσει γιατί δεν έχει τα χρήματα για να πληρώνει τα δίδακτρα ιδιωτικής σχολής.

Η γνωριμία του με την Αλίκη

Στην σχολή του Εθνικού γνωρίζει την μελαχροινή Αλίκη Βουγιουκλάκη. Από την πρώτη τους γνωριμία εκείνη εντυπωσιάζεται με τα γαλανά μάτια του και την εμφάνιση του, ενώ ο Παπαμιχαήλ δεν την προσέχει. «Ούτε μου έδινε σημασία. Ήμουν εκεί με τα σοσόνια. Ασχημόπαππο ήμουνα; Μικρή ήμουνα; Δεν ξέρω! » είχε πει η Αλίκη Βουγιουκλάκη για τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ από τα χρόνια του Εθνικού, στην συνέντευξη της στο «Ενώπιος Ενωπίω» το 1993. papamixail__despo__vougioyklaki

Η πρώτη τους συνάντηση, όπως και η σχέση τους και μετέπειτα, ο γάμος τους, ήταν επεισοδιακή. Τον Οκτώβριο του 1952, ο Δημήτρης και η Αλίκη συναντιούνται για πρώτη φορά στο φουαγιέ του Εθνικού Θεάτρο, περιμένοντας να έρθει η σειρά τους για την εξέταση. «Μου λέει από που είσαι; Της λέω από τον Πειραιά. Εγώ είχα φύγει κρυφά από τον πατέρα μου. Από τον Πειραιά, με ρώτησε κάπως υποτιμητικά. “Γιατί εσύ που μένεις;”τη ρώτησα .”Κοντά στον Άγιο Παύλο” μου είπε. Α! Κοντά στα τρένα της είπα» είχε πει ο Παπαμιχαήλ στην τηλεοπτική του εμφάνιση «Το καλλιτεχνικό καφενείο» του Κώστα Φέρρη. Γρήγορα, αισθάνονται μία αμοιβαία αντιπάθεια. Όντας φοιτητές πια, δεν έχουν πολλές σχέσεις ενώ στην πρώτη τους κινηματογραφική συνάντηση, στην «Αστέρω», το 1958, καλά καλά δεν μιλούν μεταξύ τους.

Ο έρωτας του ζευγαριού, ο γάμος και το διαζύγιο

Στην αρχή της σχέσης τους, ο Δημήτρη και η Αλίκη προσπαθούν να κρατήσουν τη σχέση τους κρυφή. Ο Παπαμιχαήλ βγαίνει τα βράδια κρυφά με την Αλίκη, αλλά ο ερωτικός δεσμός τους, γίνεται γρήγορα γνωστός. Λίγο αργότερα μιλούν ανοιχτά για τον δεσμό τους και ακολουθεί η πρόταση γάμου επάνω στην θεατρική σκηνή. Μπροστά στα έκθαμβα μάτια των θεατών, ο Παπαμιχαήλ ρωτάει την Αλίκη «Με παντρεύεσαι;» και σκύβει και τη φιλάει.

Στις 18 Ιανουαρίου 1965 ο Παπαμιχαήλ και η Βουγιουκλάκη παντρεύονται και τέσσερα χρόνια αργότερα η Αλίκη μένει έγκυος στον γιο τους, Γιάννη Τα πρώτα σύννεφα της σχέσης τους, εμφανίστηκαν -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής- από την πρώτη νύχτα του γάμου τους, όπου ο Δημήτρης και η Αλίκη έδωσαν έναν «επικό» καβγά. Το 1975 πήραν διαζύγιο, ένα διαζύγιο που όπως είπε η Αλίκη χρόνια αργότερα «ο κόσμος δεν συνήθισε ποτέ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
vougiouklaki-papamixail
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.