ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ουμπέρτο Έκο: Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος διανοητής

Μερικά από τα σοφά λόγια του

Ουμπέρτο Έκο: Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος διανοητής

Σαν σήμερα, το 2016 πέθανε ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους συγγραφέας, φιλόσοφος, δοκιμιογράφος και κριτικός των τελευταίων χρόνων: ο Ουμπέρτο Έκο.

Με κάθε ιδιότητα του εξερευνούσε την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, της αγάπης, αλλά και της λογοτεχνίας.

Το 1956 δημοσίευσε το πρώτο του έργο, «Ζητήματα αισθητικής στον Θωμά Ακινάτη», που αποτέλεσε και το θέμα της διατριβής του. Συνέχισε το ακαδημαϊκό του έργο, ενώ γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τα μυθιστορήματα, το «Εκκρεμές του Φουκώ» (1998), το «Νησί της Επόμενης Μέρας» (1994), «Μπαουντολίνο» (2000), το «Κοιμητήριο της Πράγας» (2010) και το «Φύλλο Μηδέν» (2015).

Το μυθιστόρημα που έκανε διάσημο τον Ουμπέρτο Έκο, όμως, ήταν «Το όνομα του Ρόδου», που διαδραματίζεται σε ένα ιταλικό μοναστήρι Βενεδικτίνων και αφορά την αναζήτηση ενός χειρόγραφου του Αριστοτέλη, φόνους, άνομες σχέσεις μεταξύ μοναχών και το κυνήγι των αιρετικών τον 14ο αιώνα. Το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες, ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο.

Ο Ουμπέρτο Έκο έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου το 2016, σε ηλικία 84 ετών και εμείς θυμόμαστε τα λόγια του για τη ζωή που συνεχίζουν να μας εμπνέουν.

Μερικά από τα λόγια του για την αλήθεια και την αγάπη.

Αλήθεια
«Ίσως η αποστολή εκείνων που αγαπούν την ανθρωπότητα είναι να κάνουν τους ανθρώπους να γελούν με την αλήθεια, να κάνουν την αλήθεια να γελά, γιατί η μόνη αλήθεια βρίσκεται στο να μάθουμε να απελευθερωθούμε από το τρελό πάθος για την αλήθεια».

Αγάπη
«Η αγάπη είναι πιο σοφή και από τη σοφία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τι είναι η αγάπη; Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο, ούτε άνθρωπος ούτε Διάβολος ούτε τίποτα, που θεωρώ τόσο ύποπτο όσο η αγάπη, γιατί εισχωρεί στη ψυχή περισσότερο από κάθε τι άλλο. Τίποτα δεν υπάρχει που γεμίζει και δεσμεύει την καρδιά τόσο, όσο η αγάπη. Έτσι, εκτός κι αν έχεις τα όπλα που την περιορίζουν, η ψυχή βουτά μέσω της αγάπης σε μία άπειρη άβυσσο». – Το όνομα του Ρόδου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.