ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σταμάτης Κόκοτας: Τα χρόνια στο Παρίσι, η γνωριμία με τον Ξαρχάκο και η επιστροφή στην πατρίδα

Ο παρ' ολίγον γιατρός που τραγουδούσε στα καμπαρέ του Παρισιού

Σταμάτης Κόκοτας: Τα χρόνια στο Παρίσι, η γνωριμία με τον Ξαρχάκο και η επιστροφή στην πατρίδα

Σε ηλικία 85 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Σταμάτης Κόκοτας, αφήνοντας πίσω του μία ξεχωριστή παρακαταθήκη.

Ο Σταμάτης Κόκοτας είναι ένα από τα έξι παιδιά ενός γιατρού και μιας τραπεζικού. Γεννήθηκε στου Ζωγράφου και προοριζόταν από μικρός να γίνει γιατρός, λόγω οικογενειακής παράδοσης.

Ωστόσο, στα 14, η μητέρα του, του αγόρασε για δώρο μια κιθάρα. Αμέσως, μπήκε στον κόσμο της μουσικής και τον κέρδισε. Παρόλα αυτά, έπρεπε να σπουδάσει.

«Πήγα στο Παρίσι να σπουδάσω ιατρική, όπως ήθελε η οικογένεια, όμως εκεί άρχισα το τραγούδι σε καμπαρέ» είχε πει ο τραγουδιστής πριν από πολλά χρόνια.

Τα πλάνα της οικογένειας να γίνει γιατρός εξανεμίζονται και ο Κόκοτας αποκτά φήμη στην Πόλη του Φωτός, ως επαγγελματίας πια τραγουδιστής. Δεν ήταν όμως μόνο αυτές οι ασχολίες του.

«Έκανα και πολλή τηλεόραση. Δίπλα σε μεγάλους σαν τον Αζναβούρ, τον Ζιλμπέρ Μπεκό κ.ά. Αλλά και στην Ιταλία με τον Τζιάνι Μοράντι. Έλειψα οκτώ χρόνια. Η δουλειά πήγαινε πολύ καλά, ήμουν πανευτυχής, ήθελα να μείνω» είχε αποκαλύψει.

Και ενώ θα μπορούσε να κάνει καριέρα στην Ευρώπη, γνωρίζει τον άνθρωπο – σταθμό στη ζωή του.

Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Σταύρο Ξαρχάκο. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο Παρίσι και εκείνος ήταν που τον έπεισε να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα. Ο Σταμάτης Κόκοτας επιστρέφει στην πατρίδα του, την καλύτερη περίοδο, τη δεκαετία που αλλάζουν όλα.

«Υπήρχαν σεζόν που ο κόσμος στεκόταν ουρές, 300 και 500 μέτρα μέσα στο κρύο, για να μπει στο μαγαζί όπου τραγουδούσα, στο κέντρο της Αθήνας και να ακούσει το “Όνειρο απατηλό”» είχε πει. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά το «Όνειρο απατηλό» οι δισκογραφικές εταιρείες τον έψαχναν.

Οι μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα του

Έρχεται και ηχογραφεί το «Ένα μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη» και το «Με τι καρδιά να σε αποχαιρετήσω», ταυτόχρονα βγαίνει στους κινηματογράφους η ταινία «Διπλοπενιές», στην οποία έχει ένα μικρό ρόλο.

Η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη και ο Σταμάτης Κόκοτας γίνεται σταρ. Βγαίνει στο δρόμο και πίσω του μαζεύονται χίλια άτομα.

«Είχα τη μεγαλύτερη ακτινοβολία που μπορεί να ‘χει άνθρωπος» έλεγε ο ίδιος. Μαζί με τους Ξαρχάκο, Μούτση, Καλδάρα, Ζαμπέτα, Τσιτσάνη, έρχεται και το αυτοκίνητο στη μέση. Προπονείται τις νύχτες και κάνει αναβάσεις στην Πάρνηθα. Φέρνει στην Ελλάδα την πρώτη Τζάγκουαρ που του κοστίζει τότε ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες και έκτοτε γίνεται συλλέκτης αυτοκινήτων και έργων Τέχνης, η μεγάλη του αδυναμία είναι οι αντίκες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μεγάλα ονόματα από τον χώρο του θεάματος -και όχι μόνο- γνώρισαν τον Σταμάτη Κόκκοτα. Αλεν Ντελόν, Αλέξης Μινωτής,Τζέιμς Κόμπερν, Μελίνα, Βίλι Μπραντ, Φερεντς Πούσκας, Αλίκη, Γιάννης Ρίτσος, Αντονι Κουήν, είναι μερικά πρόσωπα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.