Σλοβενία: Σκάνδαλο με πλαστά έργα τέχνης – Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου

Μεταξύ των έργων ήταν και των Πικάσο και Σεζάν

Σλοβενία: Σκάνδαλο με πλαστά έργα τέχνης – Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου

Την παραίτησή του αναγκάστηκε να υποβάλει ο επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου της Σλοβενίας Πάβελ Τσαρ, μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε η διοργάνωση έκθεσης με έργα που σύμφωνα με τους κριτικούς τέχνης, είναι πλαστά. Μάλιστα, οι αρχές διεξάγουν ήδη έρευνα σε βάρος του.

Μερικά από τα έργα – δάνεια φέρεται να αποκτήθηκαν από τον αείμνηστο, Γιόσιπ Μπολίκοβατς ο οποίος διετέλεσε πρώτος υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας από το 1990 έως το 1991.

Ο Πάβελ Τσαρ δέχθηκε δημόσια και έντονη κριτική ότι τα έργα τέχνης ήταν πλαστά και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. «Ως διευθυντής του Μουσείου, είμαι αντικειμενικά υπεύθυνος για το ατόπημα που αμαύρωσε τη φήμη του μεγαλύτερου μουσειακού οργανισμού της χώρας μας, για το οποίο λυπάμαι ειλικρινά» ανέφερε σε δήλωσή του στα ΜΜΕ.

Πώς ξεκίνησε το σκάνδαλο

Η έκθεση με έργα διάσημων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων πίνακες των Πάμπλο Πικάσο, Πωλ Σεζάν, Ανρί Ματίς, Ζοάν Μίρο κ.ά. είχε προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί την περασμένη εβδομάδα.

Κριτικοί τέχνης που είδαν τον κατάλογο με τα έργα εξέφρασαν αμφιβολία για την αυθεντικότητά τους και χαρακτήρισαν την έκθεση Travels μεγάλο σκάνδαλο για το Εθνικό Μουσείο, το οποίο θα έπρεπε να είχε παρακινήσει τον διευθυντή να παραιτηθεί.

«Πρόκειται για ξεκάθαρες πλαστογραφίες… δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στην ιστορία της τέχνης για να το παρατηρήσεις» είπε ο Μπράνε Κόβιτς, ιστορικός τέχνης σε δηλώσεις του σε σλοβενικά ΜΜΕ.

Αρχικά υπερασπίστηκε την έκθεση, στη συνέχεια παραιτήθηκε

Στην πρώτη του αντίδραση ο Πάβελ Τσαρ είπε ότι ήταν πλήρως πεπεισμένος για την αυθεντικότητα των έργων τέχνης, αφού είχε δει τα πιστοποιητικά.

Ωστόσο στη συνέχεια γνωστοποίησε την απόφασή του να παραιτηθεί τονίζοντας ότι μετά τη θυελλώδη αντίδραση κριτικών τέχνης και εκπροσώπων ΜΜΕ στην αναγγελία της διοργάνωσης της έκθεσης Travels, κατάλαβε ότι έκανε αρκετά λάθη, μεταξύ των οποίων και το ότι ανέθεσε τη διαχείριση της σε λάθος άτομο.

«Δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος εγωισμού στο βάθος και δεν έχω ιδιαίτερα συμφέροντα, απλώς ήθελα αφελώς να αξιοποιήσω μια ωραία ευκαιρία για να προσφέρω στους επισκέπτες μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση» ανέφερε στη δήλωσή παραίτησής του.

Η υπουργός Πολιτισμού, Άστα Βρέτσκο, έκανε δεκτή την παραίτηση του Τσαρ και ανακοίνωσε ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εύρεση του αντικαταστάτη του το συντομότερο δυνατό.

Στο υπουργείο συγκλήθηκε ειδική συνεδρίαση πριν τα εγκαίνια της έκθεσης με τους αρμόδιους εμπειρογνώμονες να εξετάζουν τα έγγραφα που σχετίζονται με το δάνειο, είπε η υπουργός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα η σλοβενική αστυνομία διεξάγει έρευνες για το σκάνδαλο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.