Η Τουρκία δέσμευσε αιφνιδιαστικά μεγάλες περιοχές στο κεντρικό Αιγαίο, εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά των ενόπλων δυνάμεων της.

Όπως ανακοίνωσε η τουρκική αρχή οι ασκήσεις ξεκίνησαν από σήμερα 13 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 27 Οκτωβρίου σε μια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Σκύρου-Ψαρών και Άνδρου, όπως προκύπτει από τις σχετικές συνταγμένες.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ προειδοποιεί ότι θα λάβει όλα τα «απαραίτητα μέτρα ασφάλειας της αεροπλοΐας» ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνει ότι τις ημέρες και ώρες που θα πραγματοποιείται η άσκηση απαγεορένυονται οι πτήσεις όλων των αεροσκαφών μεταξύ 0 και 6.000 ποδών!

Όλα αυτά στο κεντρικό Αιγαίο και σε τμήματα που καλύπτει ο Εθνικός Εναέριος Χώρος των 10 ν.μ. που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.

Η Αθήνα αντέδρασε στην παράνομη τουρκική NOTAM, τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν έχει δικαιοδοσία για σχετική έκδοση NOTAM στο FIR Αθηνών, και πως μέρος της περιοχής που θέλει να δεσμεύσει επικαλύπτει και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Το θέμα όμως είναι ότι και παρά την αντίδραση της Ελλάδας μέσω άλλης ΝΟΤΑΜ είναι η Τουρκία θα προχωρήσει στις ασκήσεις αυτές πραγματοποιώντας κύμα παραβιάσεων του ΕΕΧ και αψηφώντας ανοικτά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Τι θα πράξει η Ελλάδα;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!