ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Discover Greece: Το νησί της Αποκάλυψης και η μυστηριακή του αύρα (βίντεο)

Η Πάτμος είναι ελληνικό νησί του Αιγαίου Πελάγους υπαγόμενο, κατά τους αρχαίους Έλληνες, στις Νότιες Σποράδες, κατά δε τη σύγχρονη πολιτική διαίρεση της χώρας στη Δωδεκάνησο. Συγκεκριμένα αποτελεί το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων.

Μαζί με την Αστυπάλαια και τη Λέρο υπάγονται στην επαρχία της Καλύμνου. Αποτελεί θρησκευτικό κέντρο με παγκόσμιο ενδιαφέρον χάρη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης και τη Μονή της Πάτμου, ενώ παράλληλα προσφέρει έναν ιδανικό προορισμό για όσους επιζητούν διακοπές που συνδυάζουν ηρεμία και ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Είναι νησί ηφαιστειογενές, βραχώδες και άνυδρο, με αραιή βλάστηση.

Η Χώρα, πρωτεύουσα του Δήμου της Πάτμου είναι κτισμένη σε ύψωμα, όπου υπερέχει η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου σε μορφή μεγάλου κάστρου. Άλλοι μικρότεροι συνοικισμοί του νησιού είναι η Σκάλα, ο Κάμπος, το Διακόφτι και ο Σταυρός.

Το νησί προσφέρει στον επισκέπτη όμορφες παραλίες και καθαρά νερά. Η εύκολα προσβάσιμη παραλία της Σκάλας, ο Κάμπος, αλλά και η Ψιλή Άμμος, η οποία θεωρείται η ομορφότερη παραλία του νησιού, πρέπει σίγουρα να περιλαμβάνονται στα σχέδια του επισκέπτη.

Από τις πιο ήσυχες παραλίες του νησιού είναι ο βοτσαλωτός Γερανός, χωρίς ξαπλώστρες, αλλά με αλμυρίκια κι ένα μικρό νησάκι με μια εκκλησία απέναντι να δημιουργούν ειδυλλιακό σκηνικό. Η ηφαιστειογενής περιοχή «Ζουλούφι» βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της Πάτμου. Η ηφαιστειακή τέφρα εναλλάσσεται με την λάβα η οποία κύλησε και πάγωσε από τη θάλασσα, συνθέτοντας ένα άκρως εντυπωσιακό τοπίο.

Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Το σπήλαιο της Αποκάλυψης βρίσκεται στο μέσον περίπου της διαδρομής από το λιμάνι της Σκάλας μέχρι τη χώρα. Η χριστιανική παράδοση υποστηρίζει ότι μέσα στη σπηλιά σχίστηκε ο βράχος και από εκεί, από τρεις μικρότερες σχισμές που συμβολίζουν την Αγία τριάδα, ακούγονταν η φωνή του Θεού όταν υπαγόρευε στον Ιωάννη το κείμενο της Αποκάλυψης. Η σπηλιά διαμορφώθηκε σε λατρευτικό χώρο από τον ιδρυτή της μονής της Πάτμου Όσιο Χριστόδουλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σήμερα ο προσκυνητής μπορεί να δει το σημείο που γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο, που σχίστηκε και από εκεί ο Θεός υπαγόρευσε την Αποκάλυψη στον Ιωάννη, το σημείο στο οποίο ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί. Για τις ανάγκες της λατρείας των πιστών το νότιο τμήμα του Σπηλαίου έχει μετατραπεί σε Ναό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.