ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αντισεισμικοί έλεγχοι και προληπτικές επιθεωρήσεις στα σχολεία σε όλη την χώρα από το υπουργείο Παιδείας! (upd)

Προτεραιότητα η αντισεισμική προστασία μετά από έρευνα της περιοδικότητας των σεισμών

Αντισεισμικοί έλεγχοι και προληπτικές επιθεωρήσεις στα σχολεία σε όλη την χώρα από το υπουργείο Παιδείας! (upd)

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 18:47, 10/26/2023): Έκτακτους λεπτομερείς ελέγχους στατικότητας και αντισεισμικής «θωράκισης» διενεργεί προληπτικά σε όλη την χώρα το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διακριβωθεί η αντοχή των κτιρίων που στεγάζουν δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, των κτιρίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων, όπου στεγάζονται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, είναι 40 ετών και άνω, κρίθηκε ότι πρέπει να υπάρξει επιθεώρηση και αυστηρή αξιολόγηση των κτιριακών δομών τους, βάσει των αντισεισμικών κανονισμών που ισχύουν.

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ελέγχων και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη.

Ο έλεγχος κρίθηκε απαραίτητος, καθώς τα στοιχεία και η περιοδικότητα των σεισμών δείχνει ότι πρέπει σε περίπτωση ανάγκη, η κρατική μηχανή πρέπει να λειτουργήσει αντίθετα με αυτό που έγινε στις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, και να είναι ικανή να αντέξει για να μην υπάρξουν τραγωδίες.

Μεγάλο βάρος στην επιθεώρηση ρίχθηκε στις αναλύσεις των σχολικών κτιριακών  υποδομών στην Θεσσαλία, δεδομένης της καταστροφής από τις πλημμύρες, αλλά διαπιστώθηκε ότι μόλις εννέα σχολεία είχαν ζητήματα ενίσχυσης της δομικής κατασκευής τους και μόλις τρία είχαν σοβαρές ζημιές που απαιτούν άμεση δράση, δηλαδή μετακίνηση των μαθητών και χρήση άλλων κτιρίων.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα 35 σχολεία για παιδιά με «ειδικές ανάγκες» της Θεσσαλίας θα ανακατασκευαστούν από ιδιωτική δωρεά.

Να σημειώσουμε ότι η «γήρανση» εκατοντάδων σχολικών κτιρίων σε όλη την χώρα, οδήγησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να προχωρήσει τις διαδικασίες για άμεση κατάρτιση εθνικού σχεδίου ανέγερσης νέων σχολείων.

Ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία του υπουργείου με το ΤΕΕ και την ΚΤΥΠ (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) για την σύνταξη ειδικού φακέλου και την προκήρυξη διαγωνισμών για την κατασκευή των σχολείων.

Όλα αυτά ενώ ο Ολλανδός ερευνητής, Φρανκ Χούγκερμπετς, «χτυπάει καμπανάκι» για την χώρα μας, αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός σεισμού άνω των 7 Ρίχτερ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ολλανδός, ο οποίος είχε «προβλέψει» τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία τον Φεβρουάριο του 2023, μεγέθους 7,8 και 7,7 Ρίχτερ αντίστοιχα, με ανάρτησή του στο Χ «έδειξε» το ελληνικό τόξο ως επικίνδυνο για Εγκέλαδο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.