ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η νέα γενιά ανήκει στη Δεξιά: Κυριαρχία «Σπαρτιατών» στους κάτω των 50 ετών – Καλές επιδόσεις και για την Ελληνική Λύση

Ο ρόλος των social media και του διαδικτύου στη ψήφο των νέων

Η νέα γενιά ανήκει στη Δεξιά: Κυριαρχία «Σπαρτιατών» στους κάτω των 50 ετών – Καλές επιδόσεις και για την Ελληνική Λύση

Εδώ και αρκετά χρόνια υπήρχε το αφήγημα ότι η νέα γενιά ψηφίζει αριστερά κόμματα, ωστόσο οι εκλογές της 25ης Ιουνίου έδειξαν ότι η συγκεκριμένη θεωρία ανήκει στο παρελθόν. 

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου σίγουρα θα μείνουν στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες νίκες της Δεξιάς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς εκτός από τη μεγάλη νίκη της κεντροδεξιάς παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας, τόσο οι «Σπαρτιάτες», όσο και η Ελληνική Λύση και η Νίκη μπήκαν στη Βουλή.

Και αν πράγματι η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία «σάρωσε» στους άνω των 50 ετών (σσ. σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ήταν πρώτη) δεν ισχύει το ίδιο και με όλα τα άλλα κόμματα που ανήκουν στη Δεξιά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των «Σπαρτιατών», ένα κόμμα που εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες και κατάφερε να πάρει το 4,64% και να εκλέξει 12 βουλευτές. Μια σπουδαία επιτυχία για ένα κόμμα που δεν είχε καν κατέβει στις εκλογές του Μαΐου. 

Για να το πετύχει αυτό βασίστηκε κυρίως στη ψήφο των νέων, οι οποίοι στήριξαν πλήρως το δεξιό κόμμα, το οποίο είχε 9,2% στους 17 έως 35 ετών και 6,7% στους 35 – 54. 

Αντιθέτως στους 55 έως 64 συγκέντρωσε 2,9% και στους άνω των 65 ετών μόλις 1,3%. Στους κάτω των 55 ετών βασίστηκε κυρίως και η Ελληνική Λύση, η οποία βέβαια δεν είχε τόσο μεγάλες διαφορές ανά ηλικία όπως οι «Σπαρτιάτες».

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου πήρε επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό της στους νέους, ηλικίας 17 έως 35 ετών με 3,5%, ενώ στους 35 έως 54 ετών είχε 3,1%. Το ίδιο ποσοστό είχε και στους 55-64, ενώ είδε το ποσοστό της να πέφτει στο 2,8% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Τέλος η Νίκη βασίστηκε κυρίως στις ηλικίες 35 έως 54, εκεί όπου και συγκέντρωσε 5,5%, ενώ στους νέους (17-35) πήρε 2,9%. Το ίδιο ποσοστό πήρε και στις ηλικίες 55 έως 64, ενώ στους άνω των 65 ετών πήρε μόλις 1%.

Γιατί η δεξιά κυριάρχησε στη νέα γενιά 

Υπάρχει λόγος που η δεξιά -κυρίως οι «Σπαρτιάτες»- κυριάρχησε στη νέα γενιά και βασίστηκε κυρίως στις ψήφους των νέων. Αυτός είναι το διαδίκτυο, καθώς όσον αφορά το κόμμα το οποίο στήριξε ανοιχτά ο Ηλίας Κασιδιάρης έγινε γνωστό στους ψηφοφόρους κυρίως μέσα από το διαδίκτυο και τα όσα έγγραφαν τα στελέχη του, αλλά και ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου είχαν γραφτεί άρθρα για τη δύναμη που έχει το διαδίκτυο και κυρίως το TikTok, με τους πολιτικούς αρχηγούς να δημοσιεύουν ανά συχνά διαστήματα βίντεο, αυτό που ωστόσο φάνηκε ξεκάθαρα ήταν ότι οι νέοι ενημερώθηκαν για τα προγράμματα, για τις ιδέες και για τους στόχους το κάθε κόμματος μέσω διαδικτύου.

Οι «Σπαρτιάτες» έγιναν γνωστοί στους νέους μέσω διαδικτύου και εκείνοι τους τίμησαν με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Ξανά τονίζουμε ότι πρόκειται για ένα κόμμα το οποίο έγινε γνωστό περίπου δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, όταν και ο Ηλίας Κασιδιάρης προχώρησε σε σχετική ανάρτηση. 

Το ίδιο και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, το οποίο αν και έχει μια μερίδα από ΜΜΕ τα οποία τη στηρίζουν, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το ίδιο έκανε και η Νίκη, η οποία εμφανίστηκε από το πουθενά και έδωσε πολλά χρήματα για χορηγούμενες διαφημίσεις, κυρίως στο Facebook.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η νέα γενιά ψήφισε δεξιά, κάτι που δείχνει ότι αλλάζει κατά πολύ ο χάρτης της χώρας…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.