ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Θεάνθρωπος Αναστήθηκε. Η Ελλάδα, πότε;

Ασθενής στην Αυστραλία έζησε 100 ημέρες με τεχνητή καρδιά τιτανίου – Πώς λειτουργεί 

Η ικανότητα της συσκευής να διατηρήσει στη ζωή τον ασθενή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρείται σημαντικό επίτευγμα

Ασθενής στην Αυστραλία έζησε 100 ημέρες με τεχνητή καρδιά τιτανίου – Πώς λειτουργεί 

Ένας ασθενής από την Αυστραλία έγινε το πρώτο άτομο στον κόσμο που πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο με εντελώς τεχνητή καρδιά, ενώ βρισκόταν σε αναμονή για μεταμόσχευση.

Ο ασθενής, ένας άνδρας στα 40 του που επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος, έλαβε το εμφύτευμα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο Νοσοκομείο St. Vincent’s στο Σίδνεϊ τον περασμένο Νοέμβριο. Πέρασε αρκετές εβδομάδες στη ΜΕΘ και μετά περισσότερο διάστημα υπό παρακολούθηση σε γενική πτέρυγα, και τελικά τον Φεβρουάριο, έγινε ο πρώτος άνθρωπος παγκοσμίως που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο με τη συσκευή, η οποία τον κράτησε στη ζωή μέχρι να βρεθεί διαθέσιμος δότης καρδιάς νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με το 9news.com.au, είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχει περάσει ένας άνθρωπος μεταξύ της τεχνητής καρδιάς και της μεταμόσχευσης καρδιάς.

Πώς λειτουργεί η τεχνητή καρδιά από τιτάνιο

Η τεχνητή καρδιά είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο από την εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας BiVACOR και έχει σχεδιαστεί για να κρατά τους ασθενείς στη ζωή μέχρι να βρεθεί μόσχευμα καρδιάς από δότη. Σύμφωνα με το όσα περιγράφει το St Vincent’s πρόκειται για «μια καρδιά από τιτάνιο με ένα μόνο κινούμενο μέρος, χωρίς βαλβίδες και με σύστημα ανάρτησης χωρίς επαφή, σχεδιασμένη για να εξαλείφει τη μηχανική φθορά». Αντλεί αίμα στο σώμα και τους πνεύμονες, αντικαθιστώντας και τις δύο κοιλίες μιας καρδιάς με ανεπάρκεια.

Όπως εξηγεί το CNN, η ικανότητα της συσκευής να διατηρήσει στη ζωή τον ασθενή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρείται σημαντικό επίτευγμα, καθώς υποδηλώνει ότι η τεχνητή καρδιά θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει μια μακροπρόθεσμη λύση για άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Η συσκευή βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και δεν έχει εγκριθεί για γενική χρήση.

Ο ιδρυτής της BiVACOR, ο Αυστραλός βιομηχανικός Ντάνιελ Τιμς, ο οποίος εφηύρε τη συσκευή μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρδιακή νόσο, είπε ότι ήταν «συναρπαστικό να βλέπεις δουλειά δεκαετιών να καρποφορεί». «Ολόκληρη η ομάδα της BiVACOR είναι βαθιά ευγνώμων στον ασθενή και την οικογένειά του για την εμπιστοσύνη τους στην Ολική Τεχνητή Καρδιά μας», είπε σε δήλωση. «Η γενναιότητά τους θα ανοίξει το δρόμο για αμέτρητους περισσότερους ασθενείς να λάβουν αυτή τη σωτήρια τεχνολογία».

Ο καθηγητής Κρις Χέιγουορντ από το Ινστιτούτο Καρδιολογικής Έρευνας Victor Chang, ο οποίος επιβλέπει την ανάρρωση του Αυστραλού ασθενούς και συμμετείχε στην προετοιμασία της συσκευής για κλινικές δοκιμές, δήλωσε στο CNN, ότι η καρδιά BiVACOR σηματοδοτεί «μία εντελώς νέα εποχή για τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς». «Μέσα στην επόμενη δεκαετία θα δούμε την τεχνητή καρδιά να γίνεται η εναλλακτική λύση για ασθενείς που δεν μπορούν να περιμένουν για μια καρδιά δότη ή όταν μια καρδιά δότη απλά δεν είναι διαθέσιμη», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.