
Εκτενές ρεπορτάζ των Sunday Times αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός της Δανίας για την Γροιλανδία Tom Hoyem διαμηνύει ότι η Βρετανία έχει δικαίωμα προτεραιότητας στην αγορά της Γροιλανδίας, σε περίπτωση πώλησής της.
«Εάν ο Πρόεδρος Donald Trump ξεκινούσε κάθε προσπάθεια να αγοράσει τη Γροιλανδία, θα έπρεπε πρώτα να ρωτήσει το Λονδίνο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο απαίτησε το 1917 ότι στην περίπτωση της πώλησης της Γροιλανδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να έχει το πρωταρχικό δικαίωμα να την αγοράσει», είπε ο πρώην υπουργός.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη πριν από έναν αιώνα, η Δανία θα έπρεπε να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το δικαίωμα πρώτης ερώτησης για αγορά και άρνησης εάν αποφάσιζε ποτέ να πουλήσει τη Γροιλανδία, σημείωσε ο Tom Hoyem, πρώην υπουργός της Δανίας για τη Γροιλανδία (1982-1987), όπως αναφέρουν οι Sunday Times, λόγω της γειτνίασής της με τον Καναδά που ανήκει στην βρετανική Κοινοπολιτεία..
«Ο πρώτος λόγος, είναι πως ο Καναδάς, βρετανική κυριαρχία απέχει μόλις λίγα μίλια από τη Γροιλανδία, πέρα από το στενό Nares», εξήγησε ο Hoyem, και «από το 2022, ο Καναδάς έχει ακόμη και χερσαία σύνορα με τη Γροιλανδία, στο μικροσκοπικό νησί Hans».
Γιατί έγινε αυτή η συμφωνία;
Όπως εξήγησε ο πρώην υπουργός της Κοπεγχάγης (1982 έως το 1987) η συμφωνία του 1917 προέκυψε από διαπραγματεύσεις γύρω από την αγορά των Δανέζικων Δυτικών Ινδιών (τώρα των Παρθένες Νήσοι των ΗΠΑ) από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Woodrow Wilson συμφώνησε πως «η Γροιλανδία είναι ένα νησί της Δανίας και θα είναι πάντα», με επιστολή, μετά από παζάρι που κατέληξε να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τις Παρθένες Νήσους (πρώην Δανέζικες Δυτικές Ινδίες).
Ένας γνωστός επιχειρηματίας παρότρυνε τότε, τον Wilson να αγοράσει τη Γροιλανδία, αλλά εκείνος το αντιμετώπισε ως… χαράμισμα χρημάτων.
Ο Wilson είπε: «Όχι, δεν αξίζει τίποτα. Είναι απλά… πάγος. Δεν το χρειάζομαι», σύμφωνα με τον Hoyem.
Τότε ο Wilson πείστηκε να αλλάξει γνώμη και απαίτησε από τους Δανούς να συμπεριλάβουν τη Γροιλανδία στη συμφωνία για τις Δανέζικες Δυτικές Ινδίες.
Η Κοπεγχάγη αρνήθηκε και είπε ότι θα τις πουλούσε μόνο εάν οι ΗΠΑ υπέγραφαν μια επιστολή που έλεγε ότι η Γροιλανδία «είναι και θα παραμείνει για πάντα Δανέζικη» και ο Wilson συμφώνησε, οπότε οι ΗΠΑ αγόρασαν τα νησιά από τη Δανία για 25 εκατομμύρια δολάρια.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε ότι η Γροιλανδία πρέπει να γίνει μέρος των ΗΠΑ, επειδή οι κάτοικοι του νησιού θέλουν να γίνουν Αμερικανοί, για τη στρατηγική της σημασία για την εθνική ασφάλεια και την προστασία του «ελεύθερου κόσμου», μεταξύ άλλων από την Κίνα και τη Ρωσία
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Mute Egede είπε ότι το νησί δεν ήταν προς πώληση, όπως και η Δανία.
Την ίδια στιγμή, ο Trump αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να εδραιώσει τον έλεγχο στη Γροιλανδία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.