Βίντεο: Μαύρη τρύπα «καταβροχθίζει» διαστημικούς βράχους – Εντυπωσιακές εικόνες!

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όσο και εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες της NASA. Διαπίστωσαν ότι κοντά στην μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας υπάρχει ένα γιγάντιο νέφος αστεροειδών και κομητών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο νέφος αυτό υπάρχουν τρισεκατομμύρια μικροί και μεγάλοι βράχοι οι οποίοι τροφοδοτούν συχνά τη μαύρη τρύπα. Κάθε φορά που η μαύρη τρύπα καταπίνει αστεροειδείς και κομήτες παράγονται εκλάμψεις ακτίνων Χ που είναι 100 φορές πιο ισχυρές από εκείνες που εκπέμπει συνήθως η μελανή οπή του γαλαξία μας.

Το φαινόμενο

Η ανακάλυψη που έγινε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Chandra είναι σημαντική γιατί δίνει απάντηση σε ένα ζήτημα που απασχολούσε εδώ και χρόνια την επιστημονική κοινότητα. Οι επιστήμονες αναρωτιόντουσαν αν σε ένα περιβάλλον με τόσο ακραίες συνθήκες όπως αυτό που υπάρχει κοντά σε μαύρες τρύπες είναι εφικτό να δημιουργούνται αστεροειδείς και κομήτες. Όπως φαίνεται όχι μόνο είναι εφικτό αλλά μπορεί να επιτευχθεί μαζική παραγωγή τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι αστεροειδείς που πλησιάζουν την μαύρη τρύπα του Γαλαξία σε απόσταση 170 εκατομμυρίων χλμ (την απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Ηλιο) γίνονται λεία του. Η μαύρη τρύπα συλλαμβάνει τους διαστημικούς βράχους που την πλησιάζουν και βάζει τέλος στην πορεία και τελικά τη «ζωή» τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πανίσχυρες εκλάμψεις ακτίνων Χ παράγονται όταν η μαύρη τρύπα καταπιεί αστεροειδείς και κομήτες που έχουν ακτίνα μεγαλύτερη από δέκα χλμ.

Η μαύρη τρύπα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τοξότης Α* (όπως είναι το όνομα που έχουν δώσει οι επιστήμονες στην μαύρη τρύπα του Γαλαξία) απέχει περίπου 27.000 έτη φωτός από τη Γη και έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.