«Η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση του 1998, όταν η Ρωσία δεν είχε αρκετά κεφάλαια για να ξεπληρώσει τα χρέη της»

Η Ρωσική Ομοσπονδία, ελλείψει άδειας από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, που επιτρέπει πληρωμές για το εξωτερικό δημόσιο χρέος σε δολάρια, θα το εξυπηρετήσει σε ρούβλια, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών. 

Νωρίτερα, ο OFAC (ο βραχίονας επιβολής κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ) ανακοίνωσε ότι η άδεια, η οποία επέτρεπε τις συναλλαγές που απαιτούνται για τη λήψη πληρωμών για τις χρεωστικές υποχρεώσεις του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ρωσίας έως τις 25 Μαΐου, δεν θα ανανεωθεί.

Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να αρνηθεί να ανανεώσει την άδεια για τους επενδυτές να λαμβάνουν πληρωμές για το ρωσικό δημόσιο χρέος παραβιάζει κατά κύριο λόγο τα δικαιώματα των ξένων επενδυτών σε ρωσικά χρεόγραφα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στη δυτική χρηματοοικονομική υποδομή, ανέφερε σε δήλωση το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

“Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, ως υπεύθυνος δανειολήπτης, επιβεβαιώνει την ετοιμότητά του να συνεχίσει την εξυπηρέτηση και την αποπληρωμή όλων των χρεωστικών υποχρεώσεων. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η άρνηση ανανέωσης της συγκεκριμένης άδειας καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της εξυπηρέτησης του κρατικού εξωτερικού χρέους σε δολάρια ΗΠΑ.

Οι πληρωμές θα γίνονται στο νόμισμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας με δυνατότητα μετατροπής τους στο αρχικό νόμισμα της υποχρέωσης μέσω του NCO JSC National Settlement Depository (NSD) ως φορέα πληρωμών», ανέφερε το υπουργείο.

“Η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση του 1998, όταν η Ρωσία δεν είχε αρκετά κεφάλαια για να ξεπληρώσει τα χρέη της.

Τώρα υπάρχουν χρήματα και υπάρχει και η διάθεση να πληρώσει.

Αυτή η κατάσταση, που δημιουργήθηκε τεχνητά από μια μη φιλική χώρα , δεν θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής των Ρώσων», τόνισε o Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η άδεια πληρωμής λήγει στις 07:01 π.μ. ώρα Ελλάδας (0401 GMT) σήμερα, εμποδίζοντας τη Ρωσία να καταβάλει πληρωμές τόκων και ληξιπρόθεσμων πληρωμών σε αμερικανούς κατόχους ομολόγων για το δημόσιο χρέος της.

Οι καταβολές πληρωμών ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά διεθνή ομόλογα λήγουν πριν από το τέλος του έτους. Το υπουργείο επανέλαβε σήμερα ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις εξωτερικές του υποχρεώσεις, αλλά σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούν να μετατραπούν στο αρχικό νόμισμα των ομολόγων αργότερα μέσω του Εθνικού Αποθετηρίου Διακανονισμού (NSD).

«Οι πληρωμές με τη χρήση ξένων χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών θα πραγματοποιούνται στους λογαριασμούς τύπου C των εν λόγω χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών… με δυνατότητα αποκατάστασης της πρόσβασης σε αυτά τα κεφάλαια για τους επενδυτές που υπέβαλαν γραπτά αποδεδειγμένα δικαιώματα για τέτοιου είδους πληρωμές στο μέλλον», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Η Μόσχα έχει απαγορεύσει προσωρινά σε ξένους επενδυτές που προέρχονται από χώρες που έχουν υποστηρίξει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει εναντίον της, να πωλούν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν εντός της Ρωσίας και να λαμβάνουν πληρωμές για εγχώρια ομόλογα σε ρούβλια, έως ότου αρθούν οι κυρώσεις.

Οι πληρωμές των κουπονιών των κρατικών χρεογράφων καταβάλλονται στους λογαριασμούς τύπου C στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού (NSD) και παραμένουν εκεί έως ότου οι κυρώσεις της Δύσης και τα αντίμετρα της Μόσχας αρθούν.

Το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει το θέμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!